Connect with us

Hirdetés

technokrata

OpenSUSE 11.2 – Linux kezdőknek és haladóknak

Laptop

OpenSUSE 11.2 – Linux kezdőknek és haladóknak

Egy év fejlesztési munkáját, a Firefox, az OpenOffice.org, a GNOME, a KDE és több mint 1000 nyílt forráskódú alkalmazás új verzióit tartalmazza.

Megjelent az openSUSE 11.2, a Novell által támogatott, világméretű projekt keretében fejlesztett közösségi Linux disztribúció legújabb kiadása, amely bárki számára ingyenesen letölthető és szabadon terjeszthető. A Novell SUSE Linux Enterprise alapját képező openSUSE biztonságos és stabil Linux-alapú operációs rendszer, amely egyszerűen használható, és minden fontos komponenst tartalmaz, amire szükség lehet az asztali számítógépeken vagy a kiszolgálókon.

Az új kiadás tartalmazza a KDE grafikus környezet fontos frissítését, a KDE 4.3 verzióját, amely továbbfejlesztett hálózati támogatást, valamint a KDE-platform Firefox és OpenOffice.org programokkal való jobb integrációt nyújt. A GNOME 2.28-as verziója található a 11.2 verzióban, mely új megjelenést, továbbfejlesztett szoftverfrissítő-alkalmazást, valamint megújult webkamera- és videoszoftvert tartalmaz. A csomagnak szintén része a GNOME 3.0 előzetes verziója, amely a GNOME Shell technológiára épül.

Ez a kiadás az OpenOffice.org 3.1.1 Novell Edition változatát tartalmazza, amelyben számtalan olyan komponens kapott helyet, amely nem része az eredeti OpenOffice.org projektnek. Az OpenOffice.org 3.1.1 egy teljes irodai programcsomag, amely kompatibilitást biztosít a Microsoft Office legújabb verzióival is. Ez a változat számtalan javítást, átdolgozott változáskövetést és csoportmunka-funkciót tartalmaz a Writer szövegszerkesztőben, valamint jelentős fejlesztések találhatók a Draw komponensben is.

Közösségi hálózati képességek jellemzik az új operációs rendszert, amelyet kiegészít a GNOME és a KDE mikroblogolási ügyfélprogramja. Emellett fejlesztések történtek a tárolás területén, például lehetőség az egész merevlemez titkosítására a hatékonyabb adatvédelem érdekében. A felhasználók az újgenerációs linuxos fájlrendszereket (Ext4 vagy btrfs) is használhatják.

A könnyebb használhatóság érdekében történő fejlesztések közé tartozik az USB adathordozóról telepíthető GNOME és KDE Live, az openSUSE 11.2 netbookokon való jobb működést célzó fejlesztések, valamint a helyi frissítések Zypper-alapú támogatása, amellyel a felhasználók az openSUSE 11.1-es verzióról 11.2-es verzióra történő frissítést a telepítőprogram futtatása nélkül is elvégezhetik.

Hazai openSUSE helyzetjelentés
A hazai openSUSE közösség tevékenysége és eredményei a hu.opensuse.org oldalon követhető nyomon. A közösség tagjai részt vesznek a disztribúció honosításában, teszteléseket és hibajavításokat végeznek, valamint technikai támogatást nyújtanak egymásnak. Több hónapos munkájuk eredményeként nyáron elkészült a 630 oldalas openSUSE 11.1 Kézikönyv magyar nyelvű változata, amely eddig csak angol vagy német nyelven volt elérhető. Ez az első olyan nyelvi változat a világon, amelyet kizárólag openSUSE közösség tagjai készítettek el. A kézikönyv szabadon letölthető. A hazai openSUSE közösséghez bárki csatlakozhat, amellyel kapcsolatban a hu.opensuse.org weboldalon található bővebb információ.

Az openSUSE 11.2 letölthető. Az openSUSE legújabb kiadása különböző típusú telepítési forrásokon keresztül x86 és x86-64 platformokon is elérhető.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés