Connect with us

Hirdetés

technokrata

A négymagosok igazi hajnala

Laptop

A négymagosok igazi hajnala

Quad Core, 45 nanométeren – az Intel már erre készül.

Nem véletlenül halasztotta el az Intel a 45 nanométeres gyártási eljárással készített négymagos Core 2 Quad processzorainak bemutatását. Két oka is volt rá: egyrészt az AMD „töketlenkedése” Phenom CPU-ival, másrészt a processzor rendszerbuszban felfedezett problémák vették rá az Intelt, hogy kivárjon a széles körű megjelenéssel. Az új, C1-es stepping azonban már kiküszöböli ezt a hibát; az erre alapuló központi vezérlőegységek pedig még ebben a hónapban megjelenhetnek. A Core 2 Quadok közül a következő példányok piaci debütálása várható egy-két héten belül: Q9300, Q9450, Q9550.

Ezek órajelei sorban a következőképp alakulnak: 2,5 GHz, 2,66 GHz, 2,83 GHz. Mindegyik 1333 MHz-es FSB-n üzemel, a legkisebb példány 6, a két nagyobb 12 MB-nyi L2 cache-sel rendelkezik. A család új tagjai közül mindegyik 95 wattos TDP-vel rendelkezik; áruk nagykereskedelmi vásárlás esetén rendre 266, 316 és 530 dollár. A megszokottnál azért várható, hogy drágábbak lesznek, mert az Intel még mindig nem gyárt elegendő mennyiségben belőlük, vagyis nagyobb a piaci kereslet, mint a kínálat, ez pedig árfelhajtó tényező.

Paul Otellini, az Intel vezérigazgatója nemrég azt mondta piaci elemzőknek, hogy gőzerővel dolgoznak a 45 nanométeres gyártási eljárással készülő lapkák alacsony kivitele által jelentett probléma megszüntetésén. Jelenleg napi szinten 100 ezer 45 nanométeres processzort állít elő a vállalat, melybe 72 asztali, szerver és mobil szegmensbe szánt típus tartozik. A kezdetektől mostanáig 3,5 millió ilyen lapkát hozott már létre az Intel, és ennek a trendnek a felpörgetését ígérte a chipgyártó. Otellini szerint 2008 első negyedévének végére minden legyártott CPU már 45 nanométeres módszerrel készül, a harmadik negyedév végére pedig egyenlő arányban készülnek ezek a processzorok és a 65 nanométeres példányok.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés