Connect with us

Hirdetés

technokrata

Milyen lesz az új olcsó Asus laptop?

Laptop

Milyen lesz az új olcsó Asus laptop?

Kicsivel nagyobb, így jobban használható.

Az Asus tavaly ősszel szinte forradalmat indított el Eee PC-jével, melynek azonban két jelentős korlátja is volt. Egyrészt mérete: a 7 colos LCD-nél egy picivel nagyobbat el tudtak volna azért fogadni a felhasználók; másrészt pedig operációs rendszere. Sokan még mindig nincsenek kibékülve a nyíltforrású Linuxszal, és ragaszkodnak a Windows-hoz – a termékcsalád első tagjaiban azonban csak a pingvines operációs rendszer állt rendelkezésre.

Mindkét tekintetben változtat a távol-keleti gyártó – nem véletlen, hiszen az Asus is a felhasználókból él. Nemrég bejelentette nagyobb méretű Eee PC-jét, mely immár 8,9 colos LCD-vel szerelten kerül majd forgalomba – ennek 1024×600 pixeles felbontása részletgazdagabb megjelenítést ígér, mint a korábbi változat. Nem mellesleg a legtöbb weboldal is 1024 pixeles szélességűre van optimalizálva, így anélkül jelenhetnek meg a folyadékkristályos kijelzőn, hogy ahhoz széltében görgetni kellene a böngészőt.

Emellett Windows XP-s változat is piacra lép majd, de természetesen a linuxos kiadás is megvásárolható lesz. Jelenleg úgy tűnik, hogy a microsoftos OS alatt 8 GB-nyi SSD és 1 GB-nyi fő memória áll majd a felhasználók rendelkezésére, míg a nyíltforrású operációs rendszer alá 12 vagy 20 GB-nyi memóriát „pakol” az Asus. Ez egyben azt is jelenti, hogy drágább lesz elődjénél: most 500 dolláros árat rebesgetnek a jól értesültek. Az azonban nem kizárt, hogy végül ennél olcsóbban jelenik; egyes elemzők szerint nyárra akár száz dollárral is mérséklődhet az ára.

Processzorváltás
Nemrég számoltunk be az Intel Atom (Diamondville) processzorairól – nos, ez a lapka teljesít majd szolgálatot a hordozható masinában, leváltva a most használt Via-féle Isaiah CPU-t. Ez utóbbi számára komoly csapást jelent az Asus döntése, hiszen a kis processzorgyártó kifejezetten ilyen alacsonyfogyasztású környezetbe szánta Isaiah lapkáját, melyet az e téren szintén jól teljesítő Atom most kiválthat. Ez utóbbi előnye, hogy már 45 nanométeres gyártási eljárással készül, és igen kedvező az ára.

Ennek, és a további fejlesztéseknek köszönhetően az Asus azt ígéri, hogy egyes Eee PC modellek akár 8 órán keresztül is képesek majd üzemelni. Ez jelentős előrelépés a mai, átlagosan 2-3 órát bíró (nem sub)notebookokhoz képest. Emellett azzal is kecsegteti a leendő vevőket a távol-keleti vállalat, hogy kisebb méretű tápegységekkel szereli a masináit, illetve az akkumulátorok újratöltése rövidebb ideig fog tartani.

És hogy mikor debütálhatnak a piacon? Most úgy tűnik, hogy május-június magasságában jelenhetnek meg; ekkor rögtön öt színben próbálják elkápráztatni a kisméretű hordozható számítógépekre fogékony felhasználói réteget. És az Asus rögtön be is tömi az Eee PC megjelenésével keletkezett piaci rést: több kiegészítőt is kínál majd a megújult laptopokhoz. Ilyen például a kézírás-felismerést lehetővé tevő digitális tábla, internetes telefoneszközök, TV-tunerek stb. Sőt, ha minden jól alakul, akkor a harmadik negyedévben opcionális WiMAX képességgel is felruházhatók lesznek a készülékek, sőt, akár HSDPA adatátvitellel is megbirkóznak majd.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés