Connect with us

Hirdetés

technokrata

Videokártyák, 2 GB memóriával – van értelme?

Laptop

Videokártyák, 2 GB memóriával – van értelme?

Több RAM-ot zsúfolnak egyes grafikus vezérlőkre, mint amennyi a legtöbb PC-be jut.

Lassan egy évtizede tartó jelenség, hogy egyes gyártók a nagyobb profit vagy a jobb eladási adatok érdekében megpróbálják hülyére venni a vásárlókat – jóval több memóriát tesznek egy kelendő grafikus processzor mellé, a videokártyára, mint amennyi indokolt lenne. Rendszerint duplázni szokták a mennyiséget, ami révén azt hiszik, hogy a vevő csupán a számok ismeretében majd a termék mellett dönt. Többnyire azonban nincsen értelme ezeknek a lépéseknek – hiába a nagyobb memória, hiába férnek be a nagyobb textúrák a megnövelt tárba, ha az alá rakott grafikus teljesítmény elmarad az ennek megfelelő szintű kiszolgálásához szükségestől.

Mindazonáltal a trend létezik, és éppen újabb szárnyait bontogatja. Habár az Nvidia fél gigabyte-nyi GDDR3 memóriát ajánl (ennyi található a referenciakártyán) Geforce 9600 GT modelljéhez, nem egy gyártó 1 GB-os példányokat is felvett már kínálatába. Talán már ez is túlzásnak hat, de a Jetway Cebiten tett bejelentése végképp értelmetlen: a gyártó 2 GB-nyi GDDR3-mal látta el egyik Geforce 9600 GT (N96GT-EN-2GM-A) modelljét, melyhez 256 bites memória interfész tartozik.

Hagyományos frekvenciákon (650/1625/1800 MHz) üzemelnek az egyes elemek a videokártyán; illetve két dual-linkes DVI-I csatlakozóval is ellátta a vállalat termékét, melyek támogatják a HDCP másolásvédelmi eljárást. Emellett helyet kapott egy HDTV-Out kimenet is rajta, vagyis elég jól felszerelt példányról beszélünk – egy teljesen felesleges második gigabyte-nyi memóriachip-sorozattal. Ez utóbbiak – lévén, hogy a NYÁK alkatrészoldalán már nem maradt hely számukra – a grafikus kártya forrasztási oldalára kerültek; így egyáltalán nem meglepő, hogy két slotos hűtési kialakítást kapott a Jetway ezen terméke.

Hasonlóval egyébként az MSI is demózott a hannoveri kiállításon, az azonban nem derült ki, hogy az ott bemutatott 2 GB-os Geforce 9600 GT vajon csak mintapéldány volt, vagy tömegtermelésbe is kerül majd. Szemben a Jetway megoldásával, mely már a boltokban kelleti magát.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés