Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ilyen még nem volt – olcsóbbá válik a Windows!

Laptop

Ilyen még nem volt – olcsóbbá válik a Windows!

Szokásával ellentétben a Microsoft most olcsóbbá teszi operációs rendszerét.

Mindenkit meglepett a csütörtöki bejelentés: a Microsoft közzétette a Windows Vista árcsökkentésére irányuló terveit. Az Egyesült Államokban csak a csúcskategóriás változatok lesznek olcsóbbak – az Ultimate ára 299 dollár helyett 219 dollárra módosul, a Home Premium ára pedig 159 dollárról 129 dollárra csökken. A többi fejlett piac is részese lesz az árcsökkentésnek (ezt egyelőre nem részletezte tovább a Microsoft), míg az olyan fejlődő térségek, mint a harmadik világ, szintén részesülhetnek a lépés áldásaiból. Ez utóbbi régiókban Redmond megszünteti a különbséget a Home Basic és Home Premium verziók teljes és upgrade változatai között; azt remélvén, hogy több felhasználó fog legális szoftvert használni a lépés következményeként.

Az üzleti szféra képviselőinek 2006 novemberében, az otthoni felhasználók számára 2007 januárjában elérhetővé tett Windows Vistából az eltelt bő egy év alatt több mint 100 millió példányt adtak el – ezt főként a PC-kre előre telepített operációs rendszerek gyakorlatának köszönhette a Microsoft. Külön, kiskereskedelmi, dobozos változatként azonban már kevesebb fogyott belőle, mint a Windows XP-ből annak kezdeti időszakában, a siker tehát nem egyértelmű.

Michael Silver, a Gartner egyik elemzője a lépést rejtélyesnek minősítette. Úgy vélte, hogy az upgrade-ek iránti piaci érdeklődés mára már eléggé alábbhagyott. Akik 2006 negyedik negyedében vásároltak Windows XP-t, azok kaptak ingyenes upgrade-kupont hozzá, a 2006-os év előtt vásárolt PC-k zöme pedig nem alkalmas Windows Vista futtatására. Éppen ezért ugyan pozitívnak minősítette a döntést Silver, de szerinte elsősorban az új számítógépekhez kapcsolódó eladásokból származó bevételek fognak felpörögni. Emellett a jelenlegi Vista-felhasználók kedvét is meghozhatja egy nagyobb változatra való upgrade-re a csúcsverziók árcsökkenése.

Ugyan a Microsoft eddig sosem csökkentette még Windows-ainak árát, de más szoftvereinél már kipróbálta ezt a gyakorlatot. Az Office Student és Teacher verzióit korábban már mérsékelte, aminek köszönhetően nem csak az eladások emelkedtek meg, de a teljes értékesítés bevétele is nagyobb lett, mint korábban. Az rejtély, hogy ezt a gyakorlatot miért csak most alkalmazta operációs rendszerei esetében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés