Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szebbé válnak a játékok – két grafikus kártyából egy lesz

Laptop

Szebbé válnak a játékok – két grafikus kártyából egy lesz

Nem kell többé külön fizikai gyorsító a PC-kbe.

Az Ageia cég PhysX néven ismert fejlesztéséről vált népszerűvé a háromdimenziós alkalmazásokkal foglalkozók körében. A vállalat nagyszerű ötlete voltaképp „csak” abból áll, hogy a 3D-s programokban megjelenő apróbb-nagyobb tárgyak fizikai mozgásának lemodellezését nem a CPU-val végezteti el, hanem egy külön, erre a célra fejlesztett chip (ezt hívják PhysX-nek) gondoskodik a feladat ellátásáról. Sokkal látványosabbá válik egy robbanás, ha az egyes részecskék útját ezzel a módszerrel számolják, egyben jóval több objektum is jelenhet meg a képernyőn (lásd az összehasonlító képeket a cikk végén). Ettől tehát nem lesz gyorsabb a játék, nem lehet vele plusz FPS-eket nyerni, viszont a látvány megragadóbbá válik.

Van ugyanakkor egy komoly hátránya is az elképzelésnek, melyen az Ageia nem tudta magát túltenni az elmúlt egy-két évben. Egyrészt kevés szoftver (jelenleg nagyjából 140) támogatja a PhysX-et, másrészt a játékosok nem nagyon voltak kaphatók arra, hogy még egy kártyát vásároljanak PC-jükbe. Merthogy a chip diszkrét elemen kapott helyet, melyet súlyos tízezrekért (forintban) kínált a gyártó/fejlesztő vállalat. Igaz, elterjedését segítette, hogy mindhárom modern konzolba (Xbox 360, Playstation 3, Wii) belekerült.

A PC-s piacon való vegetálásnak azonban nemsokára vége lehet, az Nvidia ugyanis bejelentette felvásárlási ajánlatát. Ha ezt elfogadják az Ageia-nál, akkor a függetlenségét elvesztő cég integrálódik az Nvidia részlegei közé – és remélhetőleg hasonlóan fog járni a PhysX chip is, mely akkor a GPU (vagy legalább a videokártya) részeként, egy termékben jelenik majd meg a piacon.PhysX nélkülPhysX támogatással



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés