Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jelenlegi formájukban vége a CPU-knak?

Laptop

Jelenlegi formájukban vége a CPU-knak?

Újabb információk az integrált grafikus magot is tartalmazó Fusion processzorról.

Az Advanced Micro Devices nagy fába vágta a fejszéjét, amikor tavalyelőtt felvásárolta a kanadai székhelyű Atit. A grafikus lapkák és más technológiák fejlesztésében érdekelt cég révén ugyanis nagy terhet (a rivális Nvidiával szemben éppen hullámvölgyben van a vállalat), egyben nagy lehetőséget vett a nyakába. A megjelenítési területen szerzett ismeretek kamatoztatásával ugyanis ismét diktálhat a piacon az AMD – ha addig kitart a befektetők bizalma az amerikai céggel szemben.

Napjainkban a legtöbb grafikus megjelenítőt nem az Ati, de még csak nem is az Nvidia értékesíti: az Intel integrált megoldásai tudhatják magukénak a piac legnagyobb részét. Ebbe „rondíthat” bele az AMD azzal, ha olyan processzort dob piacra, mely nem csak központi vezérlőegységként képes működni, hanem magjai között grafikus feladatokra specializált modul is helyet kap. Így ugyanis nem kell az alaplapgyártóknak az integrált videokártyák problémájával foglalkozni (csupán megfelelő csatlakozókat kell rájuk szerelni), ezáltal olcsóbbak lehetnek. Egyben kiüthetik az Intelt ebből a pozícióból.

Új információk
Nos, az AMD már jó ideje beszámolt Fusion nevű lapkájáról, mely tulajdonképpen a fent vázolt célokat hivatott teljesíteni. Az eddigi, viszonylag homályos, konkrétumokat nélkülöző információk után felüdülést jelent a processzorgyártó nemrég tett beszámolója. Eszerint az első Fusionök Swift kódnév alatt kerülnek majd piacra, és két x86-os valamint egy grafikus magot tartalmaznak majd (vagyis szintén hárommagos processzorok lesznek). Az AMD közlése szerint ezek a példányok a hordozható számítógépeket célozzák meg – azt a szegmenst, ami néhány éve már jóval lendületesebben nő a desktop PC-k piacához képest, és ahol meglehetősen nagy az integrált (vagyis csak „alap”) videokártyák aránya.

Patrick Moorhead, az AMD marketingrészlegének alelnöke nemrég az Infoworldnek adott interjút, melynek során elhangzottak a fenti információk. Moorhead arról is beszámolt, hogy később négymagos példányok megjelenésére is lehet számítani, melyek integrált memóriavezérlőt tartalmaznak.

Mit kell még tudni a Fusionról? Az első példányok 2009 második felében, tehát nagyjából másfél-két év múlva jelennek meg. Az első generáció grafikus magja Ati Radeon architektúrára alapul; ugyanakkor az AMD már célzott arra, hogy az újszerű processzorok elterjedésével egy eddig még ki nem adott grafikus vezérlőegység is bemutatkozik, melynek oroszlánszerepet szánnak a Fusion elterjesztése tekintetében.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés