Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az olcsó laptopok hozzák el a Linux aranykorát?

Laptop

Az olcsó laptopok hozzák el a Linux aranykorát?

Egy szegmens, ahol az átlagos vásárló is Linuxot használ, nem csak a pingvin-rajongók.

Az Egyesült Államok egyik legismertebb online áruháza a könyv- és CD-kereskedésből kinőtt Amazon.com. A rajta keresztül eladott termékek listája és mennyisége jó mércéje a(z amerikai) fogyasztói szokások változásának. Gyorsan lemérhető általa, hogy milyen árukra is vágynak a fejlett világban élők.

Ezt a felületet kihasználva leszűrhető az a tény, hogy a múlt hétvégén eladott tíz legnépszerűbb noteszgéptípusból öt (ideértve a három legkeresettebbet is) nem Windows-t vagy Mac OS X-et használ operációs rendszer gyanánt. Ezeken a masinákon egytől-egyig Linux fut, mégpedig két tényező miatt. Egyrészt a nyíltforrású operációs rendszer gyakorlatilag ingyen rendelkezésre áll, ami csökkenti az eladási árat; másrészt pedig a nagylétszámú fejlesztői közösségeknek köszönhetően ez a platform jobban adaptálódott az egész kicsi méretű notebookok jelentette környezethez. Ahhoz, amiben a Windows XP vagy Vista annyira nem remekel, hogy érdemes legyen érte (több) 100 dollárt kiadni.

A legolcsóbb noteszgépek az Asus Eee PC-jéhez hasonlító mini laptopok, melyektől senki nem várja el, hogy új 3D-s játékokat vagy más, a grafikai vezérlőt a végletekig leterhelő alkalmazásokat futtassanak. Alapvető irodai, internetezési célok ellátására veszik, ezeket pedig kiválóan teljesítik a linuxos disztribúciók is – a zárt forrású operációs rendszerek erőforrásigényeinek töredékével. Nem árt tehát figyelniük erre a „semmiből” hirtelen előbukkant szegmensre a szoftverfejlesztőknek, mert az olcsó notebookok népszerűsége robbanásszerű fejlődés előtt áll. Aki pedig erről a piacról lemarad, sokat veszíthet – rövidtávon anyagilag, távolabbra kinézve pedig akár jelenlegi pozíciója is meginoghat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés