Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hamarabb kell lecserélnünk videokártyáinkat

Laptop

Hamarabb kell lecserélnünk videokártyáinkat

Még ha elegendő is lenne a teljesítménye, olyan trend van kibontakozóban, ami felgyorsítja a váltást.

Többségünk talán nem is foglalkozik azzal, milyen csatlakozók vannak a számítógép hátulján. Az USB kivételével úgyis minden helyre csak egyféle kábelt lehet dugni (most tekintsünk el a hangvezérlő „bonyolult” hátlapjától), mit számít, hogy milyen vezeték jön ki a monitorból? A laikusnak talán semmit, pedig kellene. Sokan még mindig analóg módon, D-Sub csatolós kábelen keresztül kötik össze a monitort a videokártyával, pedig a fejlettebb, digitális átvitelt ígérő DVI már évek óta létezik – a legtöbb mai grafikus vezérlő pedig vagy csak ezzel, vagy ezzel is szerelten kerül forgalomba.

A monitoroknál hasonló a helyzet – új LCD-knél is megjelent a trend, hogy a D-Sub csatlakozót „lefelejtik” a készülékről. Ha tehát tönkremegy a régi kijelző, és újat kell venni, lehetséges, hogy egyben a videokártyát is cserélhetjük – ha csak nem használunk egy DVI-D-Sub átalakítót. És ez a trend a jövőben felgyorsulni látszik – a DVI-nek nagyjából 8 év alatt sikerült maga alá gyűrnie a D-Sub szabványt; a HDMI és a Displayport számára azonban kevesebb idő is elég lesz. Legalábbis az In-Stat piackutató cég elemzése szerint.

Idén ugyanis elkezd csökkenni a DVI népszerűsége – az amerikai elemzőcég úgy véli, hogy a hagyományos PC piacon már megkezdődött a leváltás, ami az ezzel a technológiával rendelkező videokártyák számának lassú csökkenésében mutatkozik meg. És ez a csökkenés csak idén lesz lassú: 2011-re már csupán 3 millió ilyen eszközt szállítanak a gyártók (idén 112 milliósra rúg a becslés). Helyét nagyrészt a HDMI fogja kitölteni – az e szabvány szerint gyártott csatlakozókkal szerelt eladott eszközök száma már tavaly is 143 millión állt (köszönhetően az LCD TV-s támogatottságnak).

DVI/HDMI/Displayport
De miért van szükség újabb és újabb csatlakozók használatára? Nos, a növekvő sávszélességek miatt – a digitális technika áteresztőképessége véges. Míg a DVI maximum 1,65 Gb/s-os tempót tud biztosítani (ez maximum 1915×1436 pixeles felbontás megjelenítését teszi lehetővé, másodpercenkénti 60-szoros képfrissítés (azaz Hertz) mellett), addig a HDMI 10,8 Gb/s-os sebességre képes. Ez utóbbi ráadásul (akár 8 csatornányi) hang továbbítására is használható, nem kell tehát külön jack dugós kábelekkel szenvedni. Cserébe viszont másolásvédelmi technikával van ellátva: DRM-képességei miatt meg tudja akadályozni, hogy illegális forrásból származó videoanyagot nézzünk jó minőségben a monitoron.

A DisplayPort egyfajta konkurenciája a HDMI-nek – ez is 10,8 Gb/s-os adatátviteli sebességre képes, aminek révén maximum WQXGA (2560×1600 pixeles) felbontás jeleníthető meg az LCD-n, ha egy 3 méteresnél nem hosszabb kábelről van szó.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés