Connect with us

Hirdetés

technokrata

A világ legerősebb mobil videokártyája

Laptop

A világ legerősebb mobil videokártyája

Hétfőn debütál.

Kiszivárgott információk szerint november 19-én, hétfőn fogja az Nvidia útjára bocsátani legújabb, noteszgépekben való alkalmazásra szánt GPU-ját, mely minden eddigi hasonló megoldáshoz képest nagyobb teljesítményt ígér. A Geforce 8800M GTX névre hallgató modell 65 nanométeres gyártási eljárással készül, ami jelentős előrelépés a korábbi, G80 fedőnevű chip 90 nanométeres csíkszélességéhez képest. Igaz, az ez utóbbira alapuló videokártyák már lassan fél éve a piacon vannak: a vállalat a 8400M és 8600M sorozatokat még májusban dobta piacra.

Ezeknél van újabb és nagyobb teljesítményű Nvidia videovezérlő is a mobil szegmensben: a 8700M GT azonban szintén 90 nm-es csíkszélességgel bír. Ez a modell 32 stream processzorral rendelkezik, amely mellé fél gigabyte-nyi memória társul – 800 MHz-es órajelen (a GPU frekvenciája 625 MHz). Utódja, a 8800M GTX is 512 MB-nyi videomemóriát kap majd, ám sem ennek, sem a grafikus magnak az órajele nem ismert egyelőre. Az sem biztos, hogy mennyivel nő majd a stream processzorok száma – az asztali fronton bekövetkezett váltásból ítélve vélhetően jelentősen, 112 darabra.

Még egy előnye lehet a váltásnak: a 65 nanométeres gyártási eljárás – amellett, hogy olcsóbbá teszi az egyes lapkák előállítását, vagyis növelheti az Nvidia egy chipre jutó bevételének nagyságát – alacsonyabb fogyasztást is eredményez. Ennek különösen fontos szerepe van a mobil számítógépekbe szánt videokártyáknál; igaz, a csúcs GPU-t tartalmazó noteszgépek általában energiaéhes komponensekből (nagy kijelző, erős processzorok stb.) kerülnek összeállításra.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés