Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vista: újabb ráncfelvarrás

Laptop

Vista: újabb ráncfelvarrás

Lassan kezd olyanná válni az új Windows, mint amilyennek egy évvel ezelőtt kellett volna lennie.

Amint arról mi is beszámoltunk, a Microsoft kiadta minden hónap második keddjén esedékes javításait (bővebben itt). Ezzel párhuzamosan megjelent néhány, nem a biztonsággal kapcsolatos frissítés is, melyeknek köszönhetően azonban – remélhetőleg – stabilabbá válik az új operációs rendszer. A három legégetőbb problémát orvosolta Redmond a hét elején; többek között a vezetékmentes hálózattal kapcsolatos hiányosságokat szüntette meg, illetve az USB-vel kapcsolatos hibákra is gyógyírt hozott a hét eleje. Ez utóbbi egyébként az összes rendszerösszeomlás mintegy 1-2 százalékáért volt felelős, tehát jelentős problémaforrásnak számított.

A Windows Update mellett más módszerekkel is igyekszik tovább emelni a felhasználói élményt – a Windows Live online szolgáltatásain keresztül. Például a vállalat nemrég elérhetővé tett egy fényképmenedzser programot (Windows Live Photo Gallery) és egy e-mailklienst, amik a Windows-ba integrált hasonló funkciókat hivatottak kiváltani. Ezzel a lépéssel úgy tudja jobbá tenni Redmond a vistás felhasználók benyomását az operációs rendszerről, hogy ennek a Windows-használó tábornak nincsen szüksége további programok telepítésére. Vagyis egy ilyen változtatással kevesebb a rizikója annak, hogy valamit „sikerül” úgy elprogramozni, hogy az a Windows más komponenseire is (negatív) hatással lehet. Ráadásul a vállalatoknak nem kell hosszadalmas tesztelési folyamatokat végrehajtaniuk, hiszen az alap operációs rendszer egy fikarcnyit sem változik ettől.

Miért van minderre szükség? Azt Mike Nash, a vállalat egyik alelnöke szerda reggel egy interjúban is elismerte, hogy a felhasználók zömének frusztráló élményei voltak kezdetben a Windows Vistával. Ennek egyik legfőbb oka az volt, hogy a régi, megszokott és jól bevált szoftverek egy része nem volt képes az új környezetben futni; a másik, hasonló kaliberű gondot pedig a hardvereszközöket működtető driverek hiánya jelentette. Ez azonban mára – az operációs rendszer debütálása után egy évvel – megváltozott, állítja Nash, aki szerint a biztonsági frissítések mellett a stabilitást növelő patch-ek is ugyanolyan fontosak. Az alelnök megjegyezte azt is, hogy a nemsokára esedékes (jövő év elejére ígért) első javítócsomag is ebben az irányban hoz majd változást: a telepítésével elérhető előnyök elsősorban nem funkcionális bővítést hoznak, hanem az ismert hibák kiiktatását, a megbízhatóság továbbnövelését eredményezik a Vista-érába.

Az eddigi, jelenleg Windows 7 néven futó operációs rendszerről való ismereteinket nem gyarapította tovább Nash szűkszavú nyilatkozata, aki mindössze csak azt erősítette meg, hogy a szoftver valamikor 2010 környékén jelenhet majd meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés