Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mit tudnak az AMD/Ati vadonatúj videokártyái?

Laptop

Mit tudnak az AMD/Ati vadonatúj videokártyái?

Geforce-verők vagy csak kullognak riválisaik után?

Nemrég jelent meg az Nvidia Geforce 8800 GT videokártyája, mely nem csak az Atinak okozott fejtörést, de a vállalat saját kártyáinak is igen erős konkurenciát támasztott. Kategóriájában az egyik legjobb teljesítmény/ár hányadossal rendelkezik az Nvidia új üdvöskéje, legalábbis az első tesztek szerint. Az AMD tulajdonában levő Ati kénytelen volt tehát valami újjal kirukkolni a karácsonyi bevásárlási időszakra, ez pedig az RV670-es chipre alapuló két új, HD 38×0 sorozatú videokártya lett.

Számos ponton mutat egyezést a két eszköz: mindkettő 666 millió tranzisztort tartalmaz, valamint a legújabb Geforce-nál is modernebb, 55 nanométeres gyártástechnológiával készül. 320 darab stream processzora van, 16 textúrázó és ugyanennyi renderelő egysége. A kisebbik, 3850-es változat magórajele 670 MHz, a memória pedig 1,66 GHz-es frekvencián üzemel – ezt a középkategóriába szánja az Intel riválisa. A nagyobbik, 3870-es modell 775/2250 MHz-es értékekkel rendelkezik – direkt kihívója tehát a fent említett Nvidia kártyának.

A fejlettebb gyártási technológiának köszönhetően némileg csökkent a GPU fogyasztása, amellett, hogy a számítási teljesítmény növekedett. Az első tesztek szerint úgy képes ugyanakkora teljesítményt mutatni az eszköz, hogy eközben mindössze fele annyit fogyaszt. Szintén a csökkentett csíkszélességből kifolyólag a lapka felülete is kisebb lett: míg a 2900-as Radeon HD-k 408 négyzetmilliméteres mérettel bírtak, addig az új, 3800-as chipek 192 négyzetmilliméteresek. Architektúrálisan nem lehet komoly változásokról beszélni, de azért néhány jelentős újítás is megjelent: például a 2.0-s PCI Express és a DirectX 10.1-es változatának támogatása.

Még egy fontos jellemzője van az új kártyáknak: a korábbi (Radeon HD 2900 XT-nél adott) 512 bites memóriabusz felére, 256 bitesre fogyatkozott. Ez hozzájárult a lapkaméret csökkenéséhez, illetve ennek révén a tranzisztorok számát is vissza lehetett fogni – ami nagyon pozitív hatással van az egy chipre jutó költségekre. Erre pedig nagy szüksége volt/van az AMD-nek, hiszen riválisaival csak az árverseny révén képes igazán versenyre kelni, ami viszont a vállalat profitrátájára volt rossz hatással. Visszatérve a memóriabusszal kapcsolatos változáshoz: az első tesztek szerint az interfész karcsúsítása nem járt együtt a teljesítmény drámai visszaesésével. A nagyobb változaton teljesítő GDDR4-es memóriából 512 MB-nyi kap helyet a videokártyákon, míg a 3850-esen 512 vagy 256 MB-nyi GDDR3 VRAM található.

Részletesebb teszteredmények az alábbi linken.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés