Connect with us

Hirdetés

technokrata

Memóriakártyák: vehetjük újra őket…

Laptop

Memóriakártyák: vehetjük újra őket…

Még idén megkezdődik a flash memóriák lecserélése?

A múlt héten zajlott Flash Memory Summit rendezvényen többen is úgy vélekedtek, hogy még idén megkezdődhet a flash memóriák aranykorának vége. Megfigyelők szerint az Intel és az STMicroelectronics hamarosan előállhat a fázisváltó memóriachipek (PCM) kereskedelmi forgalomba hozására irányuló tervével. Ismeretes, hogy a két vállalat korábban már létrehozott egy társult vállalkozást (Numonyx), hogy ezt a fajta memóriát közös erővel fejlesszék, tegyék piacképessé. A Numonyx révén az alapvető technológiák kifejlesztése mellett a licencelés is egy kézben összpontosul, a gyártásról nem is beszélve.

A flashmemória cellái nagyjából 10 ezer írást képesek elviselni, mielőtt tönkremennének, viszont a PCM sokkal kitartóbb: az Intel állítása szerint nem okoz gondot 100 millió írási ciklus végrehajtása sem. Ezt az alapanyagok megváltoztatásával érték el – az Intel által 2000-ben licencelt technológia (amelyet eredetileg az Ovonyx fejlesztett ki – innen származik az ovonics elnevezés is) ugyanazt az anyagot használja, mint amit a CD-RW és DVD-RW esetében alkalmaznak. Ezekben a bináris értékeket kristályos és amorf állapotok jelölik – a közöttük való váltás 500-szor gyorsabban történik, mint a flash-ben, ráadásul ez utóbbi íráskor jelentkező fogyasztásának csak a felét igényli a PCM.

Hivatalosan nem kívánta egyelőre kommentálni az idei piacra lépést az Intel; a múlt héten zajlott eseményen Greg Komoto, az Intel flash memória csoportjának stratégiai tervezésért felelős menedzsere úgy nyilatkozott, hogy a 90 nanométeres gyártási eljárással készülő fázisváltó chipek a közeljövőben megjelenhetnek. Komoto szerint a lapkák a NAND flash memóriákat hivatottak lecserélni – ilyen technológiára alapuló tárolókat használnak például az MP3-lejátszókban, mobiltelefonokban, fényképezőgépekben stb.

„Nincs egyetlen olyan másik memóriatípus sem, ami ennyire alacsony gyártási költségek mellett ennyi pozitív tulajdonsággal rendelkezne.” – indokolta az Intel menedzsere, miért fordult a vállalat figyelme a fázisváltó memóriák felé.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés