Connect with us

Hirdetés

technokrata

100 dolláros laptop teszt

Laptop

100 dolláros laptop teszt

Mi a véleménye a gyerekeknek?

Mint arról már többször is írtunk, az OLPC projekt XO laptopja (melyet a köznyelv csak 100 dolláros laptopként említ, annak ellenére, hogy az előállítási költségek valahol 180 dollár környékén állnak jelenleg) elsősorban a fejlődő országok gyerekei számára készülnek. Eddig mégsem olvashattunk olyan beszámolókat, amiket közvetlenül a kis felhasználók tettek volna – mindig csak hivatalos közleményekből értesült az internetező, hogy éppen milyen fázisban tart a projekt, és mennyire vált be a tesztkörnyezetben a készülék.

A minap azonban egy SG becenevű tizenkét éves gyerek, akinek lehetősége nyílt „elvinni egy körre” a készüléket, beszámolt élményeiről a nyilvánosságnak. A fiú egyébként egészen kicsi kora óta a számítógépek „rabja”, ezért nem is ült nagy elvárásokkal a hordozható számítógép elé; ennek ellenére a XO laptop meglepte. Véleménye szerint okosan kialakított, előremutató és képzeletet megmozgató terméket sikerült alkotnia Nicholas Negroponte csapatának. Dicsérte a játékokat és a beépített kamerát, illetve „az alkalmazásokat, amikkel dolgokat gépelhetsz be”.

Nem alakult ki azonban egyöntetűen pozitív kép SG-ben. Beszámolója szerint az alkalmazások lassan nyílnak meg, a rendszer hajlamos volt az összeomlásra, és az operációs rendszer nem figyelmeztette az akkumulátor lemerülésére. Valószínűleg a memóriakezelése nem tökéletes a kis gépnek, mert a véleményezés szerint a programok megnyitása a használati idővel egyre hosszabbá és hosszabbá vált – volt, hogy elérte a két percet is. Egy újraindítás után azonban ismét gyorsabban indultak az alkalmazások.

Az Intel is beszáll
Ide kapcsolódó hír, hogy megerősítést nyert a korábbi értesülés: az Intel is részt vesz a projektben. Az OLPC által kiadott hír szerint a XO-2 változatban már Intel chipek dolgozhatnak (mint ismeretes, az alapgépben az AMD ultraalacsony fogyasztású, Geode processzorai dolgoznak). Emellett a kicsiny számítógépeket támogató szerverek is Intel-alapúak (Xeon processzorosak) lesznek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés