Connect with us

Hirdetés

technokrata

Bármikor belenézhetnek notebookunkba

Laptop

Bármikor belenézhetnek notebookunkba

Kíváncsi, a törvény erejével felvértezett határőrök.

Számos területen szigorítást hozott az Egyesült Államokban a 2001 szeptember 11-én történt terrortámadás – ennek köszönhető például az, hogy nagyobb energiát fektet az USA kormányzata az elektronikus kommunikáció lehallgatásába. Néha ez igen látványos módon jelenik meg az átlagpolgár (vagy beutazó) előtt: az észak-amerikai ország határain a hatóságok jogosultak kutatni a hordozható számítógépeken tárolt adatok között – és előfordul, hogy meg is teszik.

A múlt héten Spanyolországban tartották a Vállalati Utazó Vezetők Szövetségének konferenciáját, több mint 1000 olyan menedzser részvételével, akik munkájuk során rengeteget utaznak. A délnyugat-európai országban egy rögtönzött felmérésben kiderült, hogy a közel 2500 tagot számláló szervezet mintegy 90 százaléka nem volt annak tudomásában, hogy az Amerikai Egyesült Államok határán megállíthatják azzal a felszólítással, hogy tegyék elérhetővé a határőröknek a notebookjuk ellenőrzését. Ezzel pedig elméletileg a fontos üzleti titkokat is felfedhetik.

Néha egészen extrém következményei lehetnek egy ilyen ellenőrzésnek. Susan Gurley, a csoport vezetője úgy nyilatkozott, hogy az egyik tag már egy éve vár arra, hogy visszakapja hordozható számítógépét és annak tartalmát. Elmondása szerint az illetőt véletlenszerűen választották ki vizsgálatra, és mivel ezt követően nem tartóztatták le, egyértelműen bebizonyosodott, hogy nem tartják bűnözőként számon. Ennek ellenére még mindig a hatóságoknál van a lefoglalt noteszgép.

Természetesen előfordul, hogy a véletlenszerű kutatás eredményt hoz: volt már arra példa, hogy így bukkantak gyermekeket pornográf módon ábrázoló digitális tartalmakra. Arról azonban nem lehetett eddig hallani, hogy hatalmas összeesküvéseket buktattak volna le az eljárással – erősen kérdéses tehát az eljárás hatékonysága. Ráadásul innen már nem sok lépés szükséges ahhoz, hogy a noteszgépeken tárolt médiatartalmakat egy jogvédő szervezet szakértőjével vizsgálják át – és amint olyan anyagra bukkannak, aminek eredetét nem tudja igazolni az utazó, máris beperelhetik. Pedig ki hord magával több tíz (száz) CD-re rúgó zenei gyűjteményeket, DVD-filmeket a notebook mellett? Főleg úgy, hogy a legtöbb mai noteszgép merevlemeze már kellően nagy kapacitást kínál ezen állományok tárolására, tehát szükségtelenné is teszi az eredeti adathordozó szállítását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés