Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Skype lepaktált az Intellel

Laptop

A Skype lepaktált az Intellel

A Skype legújabb változata akár 10 felhasználós konferenciabeszélgetést is le tud bonyolítani – de csak akkor, ha az Intel legújabb, kétmagos processzora dolgozik a számítógépben.

Az Ebay által a múlt év végén felvásárolt Skype VoIP-szoftver kettes változata akár tíz internetező között is képes konferenciahívást véghez vinni – de csak abban az esetben, ha a PC-kben Intel Core Duo vagy Pentium D processzor lapul. Amennyiben az AMD valamelyik lapkája dolgozik a számítógépben, akkor ez a korlát ötre csökken – legyen szó akár egymagos, akár kétmagos (64 bites) Athlonokról. Ez utóbbiak pedig nem egy független tesztben nagyobb teljesítményt mutattak fel, mint az Intel CPU-i.

Tulajdonképpen nem másnak vagyunk tanúi, mint annak az évek óta tartó viszálynak, mely a két chipgyártó cég között feszül. Az Intel – jobb pénzügyi helyzete miatt – gyakran megpróbálta a szoftverfejlesztőket támogatni, annak érdekében, hogy az elkészült alkalmazások a nagyobb processzorgyártó lapkáira optimalizáltan fussanak. Rob Crooke, az Intel Business Client Group részlegének alelnöke beismerte, hogy korábban a vállalat kereste meg a Skype-ot ezzel a céllal. Tavaly nyáron, az augusztusban tartott Intel Fejlesztői Fórumon jelentette be a két cég, hogy a jövőben együttműködni terveznek, minek következtében a Skype termékek jobban fognak futni a processzorgyártó chipjein.

Maga a Skype minimálisan 400 MHz-es processzort kíván a működéséhez, és egy ilyen, alacsony teljesítményű CPU-val mindössze két felhasználó közötti beszélgetésre nyílik lehetőség. Igaz, a legtöbb internetezőnek, VoIP-rajongónak ez is bőven elegendő, de ha konferenciabeszélgetésre vágyunk, akkor nagyobb teljesítményű processzorra van szükség a megnövekvő feldolgozási szükségletek miatt.

A szoftvert részletesen tesztelték, mielőtt kiadták volna kezükből az inteles verziót, mondta Henry Gomez, a Skype észak-amerikai részlegének vezető menedzsere. Azt a kérdést viszont nem kívánta megválaszolni, hogy az Intel kétmagos és az AMD kétmagos processzorainak teljesítményét összemérték-e egymáshoz; csupán annyit közölt, hogy a Skype nagyon elégedett volt az Intel chipjeinek képességeivel. Gomez szerint a tízes konferenciahívás Intel lapkákhoz köthető exkluzivitása csak egy meghatározott ideig él majd, de hogy mikor jár le ez az időszak, az nem derült ki.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés