Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kormányrendelet az ipari parkokról

Laptop

Kormányrendelet az ipari parkokról

Megjelent a Magyar Közlöny, 2005/122. számában a 186/2005. (IX.13.) Kormány rendelet az „Ipari Park” címről és az ipari parkok fejlesztését szolgáló rendszer működéséről.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 1997. óta évente hirdet pályázatot az „Ipari Park” cím elnyerésére. 2005-ben 165 „Ipari Park” címmel rendelkező szervezet működik. Ezek döntő többségét települési és kistérségi gazdaságfejlesztő céllal hozták létre. Az „Ipari Park” címet elnyert parkok jelenleg több mint 9.000 hektár területtel rendelkeznek, ahol több mint 2.500 vállalkozás működik 140 ezer foglalkoztatottal. Az ipari parkok a gazdaság fejlődésének fontos komponensei, mert:

  • a koncentrálódó szakértelem és termelési kapacitások révén megkönnyítik a vállalati hálózatok és klaszterek kialakítását,
  • segítik a nagy hozzáadott értéket létrehozó új iparágak megtelepedését,
  • lehetőséget biztosítanak komplex vállalkozás-fejlesztési rendszerek kialakítására (innovációs központ, inkubátorház, kompetencia központ, logisztikai központ, stb.).

A Kormány 2005. szeptember 7-ei ülésén rendeletet fogadott el az “Ipari Park” címről és az ipari parkok fejlesztését szolgáló rendszer működtetéséről. A rendelet részletesen szabályozza az ipari parkok értékelését, illetve a GKM és az „Ipari Park” címet viselő szervezet közötti megállapodás módosításának feltételeit. A rendelet emellett létrehozza a 2004-ben megalakult Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának jogi hátterét. Ez a szervezet szakmai tanácsadó szervezetként stratégiai javaslatokat dolgoz ki, illetve észrevételeket tesz az ipari parkok fejlesztésével kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés