Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

Laptop

Szoftverszabadalmak: felkészülés a második olvasatra

Megkezdődött a felkészülés az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második olvasatásra. Az érintett szakmai civil szervezetek továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy a szoftverek ne lehessenek szabadalmaztathatóak és hogy a hivatalos magyar álláspont kialakítása legyen nyilvános.

A Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), a Net-Felhasználók Érdekvédelmi Társasága Egyesület (NETÉRT), a Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület (HTE) informatikai szakosztálya, a Linux Ipari Szövetség (LIPSZ), az Alapítvány a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért (FSF.hu), az Összefogás a Szabad szoftverek elterjesztéséért Alapítvány (FSN.hu), Magyar BSD Egyesület (MBSDE) és a Zöld Pók Alapítvány (ZPOK) tájékoztatnak minden érdekeltet, hogy az Európai Unió szoftverszabadalmi irányelvének második Tanácsi olvasatára való felkészülést mind a kormány, mind a civil szervezetek megkezdték.

Ennek keretében a civil szervezetek többek között az alábbiakban egyeztek meg:

Az irányelvben minimálisan a következő elemek szerepeltetéséhez ragaszkodnak:
– a szoftver nem része a technológia területének
– a technológia területének a fizika erőiről szóló reprodukálható tanítással való definíciója

A szervezetek célja az is, hogy az irányelvben ne szerepeljenek olyan megfogalmazások, amelyek az Európai Szabadalmi Hivatal jelenlegi túlzó szoftverszabadalmazási gyakorlatának további fenntartását teszik lehetővé. A szervezetek ragaszkodnak ahhoz, hogy az előterjesztés összefoglalójában szerepeljen a közös álláspontjuk, a kifejtésében pedig az általuk rendelkezésre bocsátott ilyen jellegű anyag. Mindezekről a nyilvánosságot is tájékoztatni fogják.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés