Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ericsson: átadták a határrendészeti tevékenységet támogató rendszert

Laptop

Ericsson: átadták a határrendészeti tevékenységet támogató rendszert

A rendszer megvalósítása lehetőséget teremt a határőrségi erők terepen történő elhelyezkedésének jelzésére és egységes térképi megjelenítésére.

A Határőrség vezetése elhatározta egy, a schengeni követelményeknek megfelelő határellenőrzési és az illegális migráció elleni tevékenységet támogató, integrált, nyílt és átjárható információs rendszer megvalósítását, amely biztosítja a bekövetkezett események folyamatos ellenőrzését, a gyors reagálást, az operatív beavatkozást és a járőrök hatékonyabb alkalmazását.

A szolgálati alapfeladatok irányításának sikere több tényezőtől függ, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon rendelkezésre. A művelet irányítójának minden pillanatban tisztában kell lennie azzal, hogy mi történik a működési területen.

A feladat bonyolultsága nyilvánvalóvá tette, hogy szükséges egy szakértői rendszer kialakítása, amely képes egységbe foglalni és átláthatóvá tenni a különböző forrásokból származó adatokat a helyes döntés meghozatalához.

A rendszer megvalósítása lehetőséget teremt a határőrségi erők terepen történő elhelyezkedésének jelzésére és egységes térképi megjelenítésére; egyben dokumentált kommunikációt biztosít a központban és a terepen szolgálatot teljesítő határőrök között.

A rendszer első fázisában az Orosházi Határőr Igazgatóságon és annak két kirendeltségén került beindításra. A működés tapasztalatait is figyelembe véve a program fejlesztése folyamatosan történik.

A határrendészeti tevékenységet támogató rendszert a 2003. decemberében megkötött szerződés alapján az Ericsson Magyarország Kft. fejlesztette ki, implementálta és integrálta a Határőrség üzemben lévő rendszereibe. A határőrségi műveletek speciális követelményrendszerének és a vonatkozó jogszabályoknak figyelembevételével a legmodernebb térinformatikai alapokon nyugvó műveletirányítási rendszer született. Az alig nyolc hónap alatt kifejlesztett és üzembe helyezett rendszer a bekövetkezett eseményekre történő gyors reagálás mellett a terepen mozgó erők helyzet-meghatározását is lehetővé teszi.

A GPS alapú megoldásokat és az irányító központtal történő kétirányú kapcsolattartást különböző rádiós távközlési technológiák egységes rendszerbe integrálása tette lehetővé. Az irányító központ munkáját digitális térképek, integrált vezénylési mechanizmusok, továbbá eszköz- és erőforrás-gazdálkodási rendszer segíti. Az Ericsson a szerződésben vállalt kötelezettségének megfelelően napra pontosan fejezte be és sikeres tesztsorozat után a mai napon adta át a működő rendszert. A feladat komplexitását növelte, hogy az újonnan kifejlesztett rendszer és a már meglévő távközlési- és egyéb speciális eszközök integrálása mellett – a projekt keretein belül – az érintett objektumok teljes informatikai rekonstrukciójára is sor került.

A komplex rendszerintegrációt megkövetelő projekt sikerét az Ericsson és a különleges részfeladatokat magas szakmai szinten megoldó alvállalkozók – Damovo Hungária Kommunikációs Kft., Geometria Kft., Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt., Idom 2000 Konzulens Rt., Synergon Informatika Rt. – összehangolt munkája tette lehetővé.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés