Connect with us

Hirdetés

technokrata

Betiltják a játékokról biztonsági másolatokat készíteni képes szoftvert

Laptop

Betiltják a játékokról biztonsági másolatokat készíteni képes szoftvert

Már nem először került a 321 Studios bíróság elé, ez lehet azonban az utolsó – a vállalat tartalékai elfogytak, könnyen lehet, hogy véget ér a cég pályafutása.

Játékszoftver kiadók egy csoportja beperelte a 321 Studios fejlesztőcéget, mely leginkább a DVD-másoló szoftvere kapcsán híresült el; azt állítván, hogy az új, játékmásolásra használható programjuk szintén illegális. Az Atari, az Electronic Arts és a Vivendi Universal Games a new yorki szövetségi bíróságon nyújtott be keresetet a 321 Studios, illetve annak Games X Copy szoftvere ellen, arra kérve a bírót, hogy tiltsa meg az alkalmazás terjesztését.

˝A szövetségi törvény tisztán leszögezi, hogy illegális gyártani, terjeszteni vagy eladni olyan eszközöket vagy programokat, melyek képesek a videojátékok védelmét kikerülni.˝ – mondta Douglas Lowenstein, a Szórtakoztató Szoftverek Szövetségének (Entertainment Software Association – ESA) elnöke – ˝Márpedig a 321 Studios Games X Copy programja pont ezt teszi; így azt várjuk, hogy a bíróság eleget tesz tiltási kérelmünknek.˝

Korábbi felvonások

Ismeretes, hogy a 321 Studios ellen, szerzői jogok megsértése miatt még tavaly májusban hét nagy filmstúdió indított peres eljárást, melyek mögé később betársult a Macrovision is. A filmstúdiók keresete szerint a szoftverfejlesztő egyes programjai jogsértőnek minősülnek, mert megteremtik a digitális kalózkodás lehetőségét. A Macrovision azzal az indokkal szállt be a perbe, hogy a DVD-k másolása esetén a jogvédett másolásvédelem is másolásra kerülhet – illegálisan.

˝Maga a technológia ad okot a vitára. A másolásvédett anyagok fogyasztók általi legális használata nem jelent védelmet a szoftverfejlesztő számára annak szerzői jogokat való megsértésére.˝ – foglalta össze röviden Illston bírónő a már több mint egymillió példányszámban elkelt szoftver további értékesítését felfüggesztő döntésének indokát. A 321 Studios azóta átgyúrta kicsit a programot, kihagyta belőle a CSS-t kiiktatni képes modult (mely az Internetről tölthető le, ahelyett, hogy a szoftver dobozában kapott volna helyet), ilyen szoftverekből azonban számos egyéb változat is létezik, melyek nagy részét ráadásul ingyen is le lehet tölteni.

Mai helyzet

A St. Louis-ban alapított szoftvercég most azonban tényleg nagy bajba került. Robert Moore, a vállalat vezérigazgatója szerint rövid életének végéhez tart a 321 Studios, amit az jelez a legjobban, hogy a korábbi 400 alkalmazottról alig 20 főre fogyatkozott meg a cégnél dolgozók száma. Moore úgy vélte, hogy az újabb jogi eljárás megadhatja a végső lökést a vállalat felszámolásához. ˝Ez egy olyan lehetőség, amelyet meg fogunk vizsgálni. Hosszú és élvezetes utat tudunk magunk mögött, mely egészen addig tartott, amíg Kaliforniában nem vesztettünk. Ezután a dolgok rosszra fordultak.˝ – nyilatkozott az igazgató.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés