Connect with us

Hirdetés

technokrata

Notebook: kisebb már nem is lehetne (?)

Laptop

Notebook: kisebb már nem is lehetne (?)

A Sony bemutatta a világ talán legkompaktabb hordozható számítógépét, melynek paraméterei itt-ott valóban elképesztőek. Csemegézzünk!


Extrém – ezt a különjelölést kapta a Sony legújabb Vaio notebookja. Az X505 (ahol az X jelenti az Extreme-et), teljes mértékben a hordozhatóság netovábbját testesíti meg: a néhol fapados design pedig tökéletesen illik a kicsiny eszközhöz – már aki szereti ezt a stílust. Node aki a fenti bevezetés ˝ellenére˝ kattintott, az bizonyára szívesen a magáévá tenne egy X505-öst.


A Terminal notebook rovatának hírei önmaguk végén tartalmazzák a noteszgépek fizikai paramétereit, azaz a méret és a tömeg pontos adatainak leírását. Most mégis ezzel kell, hogy kezdjük, hiszen valóban elismerésre méltó, amit a Sony tervezői, mérnökei és designerei összehoztak. A 25,6×20,8 cm-es (szélesség, mélység) ˝nagyság˝ mellett ami igazán szembetűnő, az a vastagsága. Illetve a vékonysága, hiszen az eszköz legsoványabb pontján még 1 centiméter sincsen (egészen pontosan 9,7 milliméter). Az X505-ös kitárásakor a felhasználóhoz legközelebb eső résztől azonban ˝kövéredik˝ a kivitel, hátul már (ó, jaj!) 2,2 centiméterrel bír. Ha eláruljuk, hogy ehhez alig 785 grammos tömeg társul (825 gramm, ha a nehezebb notebook-házat választjuk), akkor el kell ismerni: hordozhatóság szempontjából nehéz ellene sikeresen harcba vinni egy hasonló tudású eszközt.


S hogy mire képes? Egy fél pillanat, és kiderül, előtte azonban még érdemes pár mondatot vesztegetnünk a fent említett vázra, azaz a noteszgép borítására. A P változat egy nikkellel megerősített burkolattal rendelkezik, míg az SP jelölés azt jelenti: a noteszgépet szénszálas ház védi a külső hatásoktól. Az űrtechnológia lassan a térdünkön hever (elfenekelni azért nem ajánlott)…


Ne húzzuk tovább, lessünk bele, mit voltak képesek belezsúfolni az X505-ösbe! Elsőként az alaplapot érdemes szemügyre venni: nagyrészben ezen elem kialakításának köszönhető a kicsiny méret. A Sony mérnökei kitettek magukért, hogy megalkossák az 1 GHz-es Pentium M processzor hátterét adó alaplapot, melynek körülbelül akkora a mérete, mint egy minidiszknek. Ez egyébként a billentyűzet fölött (síkban értve természetesen) helyezkedik el, így tudván vékonyan tartani a noteszgépet (mivel ennek révén nem kellett egyik főalkatrész alá vagy fölé beszuszakolni).


Baloldalán található a 20 GB-os kapacitással bíró merevlemez, az alaplap jobb felén pedig a PCMCIA slot kapott helyet. Emellett még ráfért kettő darab 2.0-s USB és egy firewire port is. Sajnos az optikai meghajtó viszont áldozatul esett a hordozhatóságnak, ám ez ebben a szegmensben egyáltalán nem meglepő. Mindenesetre a fent említett USB portok egyikét kiválóan fel lehet használni egy külső CD- vagy DVD-drive csatlakoztatására. Nem rendelkezik touchpaddel sem, ezt egy trackpoint helyettesíti. Memóriakártyát csak egy külső egér révén képes fogadni, illetve jár egy ingyenes 802.11g/b bővítőkártya is az eszközhöz, így nem kell lemondani a vezetékmentes hálózati kapcsolatról.


Amit még nem említettünk: 10,4 colos kijelző, XGA, azaz 1024×768 pixel felbontásra képes LCD, 512 MB DDR SDRAM, Windows XP Professional változat. A hangok megszólaltatásáért az AC97-es szabvány felel, míg a látványról az Intel 855GM chipkészletébe integrált grafikus vezérlő gondoskodik.


Annak érzését, hogy valami igazán különleges darabot tudhatunk magunkénak a noteszgépek igencsak szélesnek mondható palettáján, az X505-ös egyedi, csúcskategóriás Sony notebook-táskája teszi teljessé (azt már szinte meg sem említve, hogy a készülék fedőlapján található Vaio felirat nikkelből készült). Ha a fenti információkat valaki mégis kevésnek találná, – nyelvi különbségek jelentette korlátoktól függetlenül – ajánljuk a Sony japán weboldalának megtekintését.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés