Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linuxot fenyegető SCO újabb ellenséget talált magának

Laptop

A Linuxot fenyegető SCO újabb ellenséget talált magának

Az IBM ellen indított 3 milliárd dolláros kártérítési pert követően az SCO Group új célpontra (is) irányítja figyelmét.

Ismeretes, hogy az SCO azért indította meg jogi harcát előbb az IBM, majd a Linux világ ellen, mert úgy véli, hogy a Kék Óriás jogtalanul osztott meg jogvédett kódrészleteket a nyíltforrású operációs rendszer számára. Az SCO szerint az általa birtokolt UNIX-szabadalmak ilyentén ˝kiszolgáltatása˝ pedig nem maradhat megtorlatlanul.

Az International Business Machine után újabb ellenségképet alkotott magának az amerikai cég: ugyan még az IBM-en sem ˝jutott túl˝ (sok elemző szerint nem is fog soha), de a vállalat vezetése úgy döntött, hogy az SGI-t, azaz a Silicon Graphics-et is megfenyegetik. Chris Sontag, a vihart kirobbantó vállalkozás egyik feje két momentummal indokolta meg az újabb frontot.

Először is, az SCO már júniusban bejelentette, hogy további nagy észak-amerikai hardvergyártókkal szemben is fel fog lépni, az IBM-et követően. Másodsorban augusztusban, amikor az SCO néhány kiváltságos számára bemutatott egyes kódrészleteket a szerinte ellopott forrásból, akkor Sontag kijelentette, hogy az SGI file-rendszer szoftvere (az XFS) az egyik példája annak a listának, mely az SCO szellemi tulajdonát megsértő alkalmazásokat tartalmazza.

Marty Coleman, az SGI szóvivője szerint az XFS nyíltforrásúvá tétele megengedhető lépés volt. ˝Úgy hisszük, hogy az XFS nyíltforrású kiadása a Linux számára összefér az SCO-val kötött UNIX-szerződéssel.˝ – mondta Coleman, aki azonban nem volt hajlandó kommentálni azt a kérdést, mely a két cég között esetleg már megindult párbeszédet firtatta.

Az SGI eredetileg egyébként a UNIX szerverek számára írta XFS-ét, amely régen az AT&T által megalkotott operációs rendszer Irix változatát futtatta. 1999-ben döntött úgy az SGI, hogy a naplózás lehetőségét is felkínáló file-rendszerét nyíltforrásúvá teszi. Az XFS ezt követően nagy népszerűségre tett szert: Linus Torvalds 2002. szeptemberében bevezette a szoftvert a Linux kernelébe.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés