Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az SCO benyújtja a Linux-számlát

Laptop

Az SCO benyújtja a Linux-számlát

Az SCO Group bejelentette, hogy még ebben a hónapban kiküldik a UNIX jogdíjakról szóló számlákat.

A Utah-i cég már számos alkalommal felkavarta a kedélyeket. Először jogsértés miatt 1 (később 3) milliárd dolláros pert indított az IBM ellen, azzal vádolva a Kék Óriást, hogy az SCO birtokában levő UNIX-szabadalmakat felelőtlenül bocsátotta a linuxos közösség számára. Ezt követően megfenyegette a nyíltforrású operációs rendszereket használókat, hogy mindenkit felelősségre fog vonni jogsértés miatt. A nyár elején kipostázta a legnagyobb 1500 vállalatnak feltételeit, irreálisan magas árat szabva mind az asztali, mind a szerver oldali operációs rendszerek használatáért fizetendő jogdíjak tekintetében.

Ezután nem sokkal az SCO előállt az ominózus, ˝lemásolt˝ kódok bizonyításával, ám csak néhány részletet mutatott be, azt is csak pár embernek, arra hivatkozva, hogy meg akarja akadályozni a jogsértés még szélesebb körű elterjedését. Ezt követően kiderült az is, hogy a korábban diszkréten megfenyegetett vállalatok közül egy már szerződést is kötött a céggel; holott az elemzők óva intettek mindenkit ennek megtételétől, hiszen még nincsen érvényes jogi végzés az SCO ˝kezében˝.

Legújabb fejleménykényt Blake Stowell, az SCO szóvivője bejelentette, hogy cége elkezdi a Linuxot kereskedelmi célkora alkalmazók részére kiküldeni az első számlákat. Stowell elmondta, hogy ezzel a kevésbé agresszív lépéssel elejét kívánják venni a peres eljárásoknak, s lehetőséget adnak minden érintett számára, hogy ˝rendezzék anyagi tartozásaikat˝.

Stacey Quandt, egy független Linux-elemző szerint azonban továbbra sem kellene a cégeknek elkapkodni a fizetést, hiszen még mindig nem bizonyította az SCO saját igazát. Azt azonban az elemzőnő is elismeri, hogy azon cégek lehetnek az SCO első célpontjai a peres ügyekben, akik hamarosan megkapják a csoport számláit.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés