Connect with us

Hirdetés

technokrata

Vészes jövő – akár 200 dollárba is kerülhet egy asztali Linux

Laptop

Vészes jövő – akár 200 dollárba is kerülhet egy asztali Linux

Az SCO közzétette licencelési árpolitikáját, melyben igencsak elvadult számokkal találkozhat az egyszeri ember. Mennyibe fog kerülni egy Linux, ha az SCO-nak adnak igazat? Részletek itt.

Nemrég a Linux disztribútorok egyik legnagyobbja, a Red Hat beperelte az SCO-t, mivel nem ért egyet ez utóbbi azon követelésével, miszerint a linuxok szerzői jogokat sértenek, ezért mindenkinek fizetnie kell, aki a nyíltforrású operációs rendszert használja. Erre válaszul az SCO közzétette licencdíjait, melyeket (mint ahogyan arról már korábban írtunk) a UNIX System V forráskódjuk licencdíjaihoz igazították. Ez minden olyan linuxot érint, amelynek kernele 2.4-es vagy annál nagyobb verziószámú.

Nézzük a konkrét összegeket (kapaszkodjon mindenki)!. A Red Hat linuxának standard, asztali változata 39 dolláros áron szerezhető be – az összehasonlítás végett. Ugyanakkor az SCO ennél ˝picit˝ drágábbra tervezett: a desktop PC-n futó Linux ára ez utóbbinál 199 dollár! Egyprocesszoros szerver esetén 699 dollár – ám ez 1399 dollárra ugrik az október 15-ét követő ˝bemutatkozó időszak˝ után.

Ezen hajmeresztő árakat aki nem fizeti meg, akár pórul is járhat. Legalábbis ezzel fenyegette meg a nyilvánosságot Darl McBride, aki szerint minden olyan céget bíróság elé fognak állítani, aki továbbra is megsérti (az SCO szerint) a Linuxhoz fűződő jogokat. Pedig az elemzők szerint addig nem lesz szinte semmilyen változás, amíg az SCO be nem perel néhány vállalatot, illetve ezek ellen meg nem nyeri a per(eke)t.

A Red Hat ezt követően úgy döntött, hogy létrehoz egy egymillió dolláros alapot a jogi eljárások finanszírozására. Ebből azon nyíltforrású szoftverfejlesztők illetve nonprofit szervezetek részesedhetnek, akik az SCO célkeresztjébe kerülnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés