Connect with us

Hirdetés

technokrata

1.4-es Mozilla böngésző – vissza az egész?

Laptop

1.4-es Mozilla böngésző – vissza az egész?

Az 1.3-as változat után a Mozilla fejlesztői úgy gondolták, hogy mind a belső, mind a külső tekintetében ideje radikálisan megújulni. Ennek keretében nevet változtatott a böngésző, ám most mégis visszakozni látszanak a fejlesztők…

Ismeretes, hogy a nyíltforrású böngésző 1.3-as változata után a fejlesztők úgy vélték, itt azt idő átgondolni kicsit a további terveket. A csapat ugyanis egy másik browsert, a Phoenixet is fejlesztette – egy döntés értelmében eldöntötték, hogy a Mozilla következő változata már erre fog épülni. Igen ám, de a névvel hadilábon álltak: a Phoneix elnevezés ugyanis már foglalt volt, így megoldást kellett találni. Mint korábbi hírünkben már megírtuk: ˝Végleges nevet kapott a Mozilla legújabb böngészője˝. Nos, tévedtünk – a fejlesztők körében ismét aggályok merültek fel a Firebird névvel kapcsolatban.

Üzleti szempontból ugyanis előnyösebbnek ítélték meg a régebbi, Mozilla elnevezés használatát. Ráadásul a Firebird is használatban van egy másik cég által, így kompromisszumos megoldásra kellett jutni. Első nekifutásra ugyan tartották magukat a Tűzmadár névhez, ám a fejlesztők egy idő után úgy emlegették, mint a projekt belső használatú nevét.

Jelenleg Mozilla Firebird név alatt fut a fejlesztés, a további vitákat elkerülendő. Ám hogy ez most már végleges-e vagy sem – nem lehet biztosan állítani.

Az új tervek szerint egyébként a Mozilla felhagy az XPFE eszközkészlet alkalmazásával (mely korábban a böngésző felhasználói felületének létrehozásáért volt felelős), mint fent is említettük, a fő kódot a Phoneix projektből emelik át. Ez az új böngésző az úgynevezett Extensible User Interface Language-re (XUL) alapozottan készül el. (Egyébként maga a technológia már négy éve létezik, 1999-ben jelentették meg a Netscape és a Mozilla fejlesztői. Nagy előnye, hogy a böngészőhöz szabványos webtechnológiákat rendel ahelyett, hogy platformfüggő kódnyelveket használna.)



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés