Connect with us

Hirdetés

technokrata

Arab nyelvelemző szoftverrel a terroristák ellen

Laptop

Arab nyelvelemző szoftverrel a terroristák ellen

Az Egyesült Államokban egy cég olyan szoftvert fejleszt – a kormányzattal együttműködve -, mellyel elemezhető az arab nyelven írt szöveg. A programot a terrorizmus elleni harcban használnák.

Ugyan egyre több kétely merül fel, kinek és miért volt érdeke a World Trade Center elpusztítása, a bizonyítékok több helyen is hiányoznak vagy sántítanak – az amerikai kormány ettől függetlenül egyre komolyabban készül a háborúra. Ennek egyik eleme az a szoftver, melyet a Basis Technology nevű cég fejleszt Cambridge-ben, szorosan együttműködve az USA hírszerző irodájával.

Ennek létrehozása már annyira előrehaladott állapotban van, hogy kedden meg is jelent maga a program, az úgynevezett Arabic language analyzer, azaz arab nyelvelemző. Az alkalmazás használói képessé válnak arab szövegek keresésére, elemzésére és dekódolására. A kormányzat egyébként azzal indokolta a tervbe ölt dollárok szükségességét, hogy ha fel akarják venni a harcot az Al-Kaida és az egyéb radikális muszlim terroristacsoportokkal, akkor tudniuk kell arab nyelvű környezetben dolgozni.

Az arab nyelv bonyolultsága miatt ez nem kis erőfeszítést igényelt; amit a Basis-nél véghez vittek, mindenképp elismerésre méltó. Egyébként már több változata is van a programnak: létezik kínai, koreai és japán nyelvre – ez utóbbi bizonyítandó, hogy nem csak hadi és kémkedési célokra lehet felhasználni a szoftvert.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés