Connect with us

Hirdetés

technokrata

Megjelent a 3DMark03!

Laptop

Megjelent a 3DMark03!

A Futuremark (régebbi nevén Madonion) méltán híres 3D-s teljesítményt mérő alkalmazásának, a 3DMarknak megjelent végre a legújabb változata.

Szinte szabványossá vált a 3DMarkok használata, amennyiben valaki összehasonlítható grafikai teljesítménymérést szeretett volna végezni. A cég emellett egyéb mérőprogramokat is megjelentetett már (PCMark2002, SYSMark2002, MobileMark2002), mégis ez a legismertebb szoftvere.

Az utóbbi időkben kiéleződött a videokártyák terén mindig is fennálló harc: az Ati és az Nvidia egyaránt olyan helyzetbe kerültek, melyből bármelyik kijöhet győztesen. A DirectX 9 kompatibilis kártyák megjelenését mindkét cég heteken belülre datálta (igaz, a GeForce FX már nem először késett). Időközben a Microsoft is tökéletesítgette DirectX-ének legújabb változatát, sőt már szárnyra kaptak az első hírek a 9.1-es változatról (erről további részletek a Terminal Windows rovatában olvashatók). Így éppen itt volt az ideje a 3DMark03 útjára indulásának.

Igencsak megnőttek a korábbi változathoz képest a rendszerkövetelmények. Az egyébként igen terebélyes (letölthető változatában 171 MB-os!) program minimálisan egy, a PCMark2002-ben legalább 2500 pontot teljesítő CPU-t igényel (ez körülbelül egy 1 GHz-es processzornak felel meg). Operatív tárból legalább 256 MB-nak kell lennie a rendszerben, háttértárból pedig szinte hihetetlen, de 1 GB-ot (!) követel magának. Legalább 32 MB-nyi videomemóriával kell rendelkeznie annak a DirectX 9 kompatibilis videokártyának, amely ismeri az összes DirectX 7-es utasítást (persze ennél jobb is lehet: például a GeForce 4-esek vagy az Ati Radeon 9700-as).

Operációs rendszer tekintetében is szűkebbre szabott lehetőségekkel rendelkezik a program: csak Windows 98, Me, 2000 vagy XP alatt képes futni. Természetesen alapkövetelmény a DirectX 9 feltelepítése, e nélkül senki ne vágjon bele a program letöltésébe. Ezen felül bizonyos funkcionalitásbeli képességek miatt szükség van az Internet Explorer 6 meglétére is.

Mint ahogy azt már megszokhattuk, az első három teszt egy-egy játékdemo (Wings of Fury (DirectX 7), Battle of Proxycon (DirectX 8), Trolls´ Lair (DirectX 8)), a negyedik pedig a Mother Nature. Ez utóbbi a 3DMark2002 Nature tesztjén alapul – akinek anno tátva maradt a szája ezen, az az új változat után még inkább csodálkozni fog, milyen látványra képes videokártyája. A további tesztek: CPU, single-texturing, multi-texturing, vertex shader speed, ragtroll, pixel shader 2.0, 3D sound.

Egy érdekes kérdést felvet a program megjelenése: mivel csak a Mother Nature sorolható DirectX 9-es tesztnek (a többi vagy a 7-es, vagy a 8-as DX képességeit méri), az új 3DMark nevezhető e DirectX 9 tesztelő programnak? Nem igazán.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés