Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zavarok a végződtetési szolgáltatás piacán – a Westel heves reakciója – a Gazdasági Versenyhiv

Laptop

Zavarok a végződtetési szolgáltatás piacán – a Westel heves reakciója – a Gazdasági Versenyhiv

A GVh szerint a mobil-rádiótelefon hálózatban végződő hívások díjainak alakulása egyértelműen valamilyen piaci zavart mutat, amely versenyfelügyeleti eljárás megindítását teszi szükségessé.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVh) versenyfelügyeleti eljárás megindítását tette szükségessé a mobiltelefon-hálózatokban, a más távközlési szolgáltatók számára nyújtott úgynevezett végződtetési szolgáltatás piacán érzékelhető zavarok miatt.

Ez év februárjában a hivatal már kezdeményezett eljárást az üggyel kapcsolatban, mely során a mobilszolgáltatók mellett a Matáv Rt.-t is bevonásra került. Az eljárás jelenleg is folyik, ám bővebb információkat nem kapni a GVh-tól.

Mindenesetre a versenyhatóság jelentésében megállapította, hogy a rádiótelefon és a vezetékes szolgáltatás árszínvonala nagy különbséget mutat, hiszen a mobilárak még mindig meghaladják a vezetékes árakat – így általánosságban nem helyettesítheti egymást a vezetékes és a mobil szolgáltatás.

Az árak összehasonlítása alkalmával két olyan terület is feltárásra került, ahol lehetőség lenne a helyettesítésre. Az egyik ilyen terület a nagyfogyasztók belföldi hívásai, a másik pedig a hívást nem, vagy csak nagyon ritkán kezdeményező kisfogyasztók számára biztosított hozzáférés. Ebben az esetben a mobilszolgáltatók előrefizetett (kártyás) csomagjai képesek versenyképes árakat biztosítani a vezetékes kisfogyasztói csomagokkal. Ebből következően a vezetékes és a mobil szolgáltatások nem tekinthetők egymás helyettesítő termékeinek, azaz a két szektor árai közötti különbség önmagában nem értékelhető piaci zavarra utaló körülményként.

Nem így van ez a mobilhálózatban végződő hívások díjainak alakulása esetében. Itt egyértelműen valamilyen piaci zavart mutat az, hogy a vezetékes-mobil hívások árai és a mobil hálózatról indított hívások árai nem mutatnak hasonlóságot. A mobilvégződtetés piacán ugyanis minden szolgáltató monopolhelyzetben van a saját hálózatába irányuló hívások esetében, s a GVH a piacon tapasztalható anomália kivizsgálására indította az eljárást.

Mindezt azonban a Westelnél nem tartják korrektnek. Sugár András a részvénytársaság vezérigazgatója szerint a GVh üzleti titoknak minősülő adatokat tett közzé szakmailag megalapozatlan fércművében, amely miatt várhatóan az adatvédelmi biztoshoz fordulnak. A Westel álláspontja szerint a végződtetési díjak aránya egy a háromhoz Magyarországon, amely teljes mértékben megfelel az európai uniós gyakorlatnak.

A GVh sajtófőnöke, Polgárdy Géza a Terminal kérdésére elmondta, hogy levélben reagáltak a Westel Mobil Rt. vezérigazgatójának kijelentéseire, amely azonban nem nyilvános, kifejezetten Sugár András úrnak szól, így ezt nem kívánják a sajtó elé tárni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés