Connect with us

Hirdetés

technokrata

(Processzor)hűtés HP módra

Laptop

(Processzor)hűtés HP módra

A HP számos hatékony technológia fejlesztésén dolgozik az egyre nagyobb teljesítményű mikroprocesszorok és adatközpontok hőtermelése, illetve energiafelhasználása okozta problémák megoldására.

[Sajtóközlemény] Az átfogó megoldás-javaslat kiterjed a vállalat teljes tevékenységére, a Hewlett-Packard klasszikus tintasugaras nyomtatók technológiájának újragondolásától kezdve, a félvezetők hűtését biztosító új technológiák tervezésén át, egészen az adatközpontokban járőröző, hőérzékelőkkel ellátott robotokig. A HP célja, hogy optimalizálja az energiafelhasználást – s így jelentősen csökkentse ügyfelei költségeit.

A félvezetők növekvő teljesítményével jelentősen megnőtt a működésük közben termelt hő is. A közeljövő kevesebb, mint 1 négyzetcentiméter méretű processzorai hamarosan annyi hőt termelnek majd, mint egy 100 wattos izzó.

A processzorok nagy hősűrűsége a szerverek felmelegedéséhez vezet. Ha tehát számos kiszolgálót telepítünk viszonylag kis alapterületű adatközpontunkba, komoly hűtési problémákkal kell szembenéznünk.

“A HP holisztikus szemlélettel kezdett hozzá a hűtési megoldások fejlesztéséhez,” nyilatkozta Chandrakant Patel, a HP Laboratórium vezető tudósa. “Számos különböző megoldáson dolgozunk. Az adatközpontok számára például kifejlesztettünk egy robotot, amely a szó szoros értelmében körbe-körbe jár a szerverszobában a legmelegebb pontokat keresve. Amikor talál egy forró zónát, riasztja az automatikus rendszert, amely aztán módosít a légkondicionáló vagy más hűtő intenzitásán, vagy más kiszolgálókra terheli át a számítási feladatok egy részét. Meggyőződésünk, hogy akár negyedével csökkenthetjük ügyfeleink hűtési költségeit.”

A HP Labs kutatói kidolgoztak egy olyan rendszert is, amellyel pontosan modellezhető egy tervezett adatközpont hőtermelés és -eloszlása. Ezzel a megoldással úgy építhetők meg a helységek, hogy a rendszerek és hűtőberendezések stratégiai elhelyezésével optimalizálható az energiafelhasználás.

“A processzorok hűtésére is új megoldást találtunk: egy létező technológiát, a tintasugaras festékpatront továbbgondolva hatékony, olcsó félvezetőhűtőt dolgoztunk ki,” folytatta Patel. “A közeljövő kis helyre zsúfolt, nagy hőt termelő megoldásai tervezésekor a hűtés általában korlátozza a teljesítményt. Új, szabadalmaztatott permethűtő technológiánk segítségével ma még elképzelhetetlen teljesítményű számítástechnikai is kommunikációs eszközöket tervezhetünk.”

A permethűtő rendszer meghatározott mennyiségű, az elektromosságot nem vezető folyékony hűtőanyagot spriccel a processzor legmelegebb részeire. A hűtő hasonló elven, pontosan szabályozza a hűtőfolyadék eloszlását, mennyiségét és sebességét, mint ahogy a tintasugaras nyomtatók irányítják a festékanyag papírra szórását. A folyadék a processzorra fröcskölve elpárolog, így lehűti azt, majd ez a pára a hőcserélőn keresztül visszakerül a permetező tartályába, ahol ismét lecsapódik.

A HP permethűtő technológiája nem szenved a többi halmazállapot-váltásra épülő folyadékhűtő megoldásra jellemző “pooling” hatástól. A „pooling” azt jelenti, hogy a félvezetőn lecsapódó folyadék egy része nem párolog el, hanem hőszigetelő réteget képez a processzor felületén, így az túlmelegszik és meghibásodik.

A rendszertervezők akár teljes integrált áramköri lapok hűtésére is használhatják a HP permethűtő technológiáját, így a mai megoldásoknál sűrűbb, nagyobb teljesítményű rendszereket fejleszthetnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés