Connect with us

technokrata

DVD-írás: mostantól még gyorsabban

Laptop

DVD-írás: mostantól még gyorsabban

Egy hagyományos CD és egy DVD között körülbelül 7-szeres kapacitáskülönbség van, ebből adódóan egy írható DVD adatokkal megtöltése is tovább tart. A legújabb technológiával azonban ennek ideje jelentősen lecsökkenhet.

A DVD+RW Alliance (Dell Computer, Hewlett-Packard, Philips, Ricoh, Sony, Thomson Multimedia, Yamaha), a DVD+RW szabvány támogatója bejelentette, hogy az ilyen típusú DVD-k írásának felgyorsítása érdekében meghatározta a 4-szeres sebességű adatégetés specifikációit. Ennek a sebességnövelésnek köszönhetően egy DVD+R teleírása már kevesebb, mint 15 percet vesz csak igénybe. Az év végére sor kerülhet ilyen sebességű adatrögzítésre a DVD+RW médiák esetében is.

A konkurencia sem alszik

Ezen szövetség ellenlábasa, a DVD Forum (Apple Computer, Hitachi, NEC, Pioneer, Samsung, Sharp), mely a DVD-R, a DVD-RW és a DVD-RAM formátumokat támogatja, erre a hónapra ígéri saját technológiáját, mely szintén 4-szeres adatrögzítési sebességre lesz képes az egyszer írható médiák esetében. Ezzel egy időben a többször írható korongokra is gyorsabban vihető majd fel az információ, a DVD-RW-k írása 2-szeres sebességűre gyorsul. Az új specifikációt alkalmazó első eszközök a negyedik negyedévre várhatók – jelentette be Andy Parsons, a Pioneer Electronics eladási és marketingigazgatója.

A bejelentések nyomán látható, hogy továbbra sincsen konszezus a két szabvány között, így a DVD robbanásszerű elterjedésére még mindig várni kell. Márpedig az egyrétegű, egyoldalas lemezek 4,7 GB-os kapacitása is gyakran kevésnek bizonyulhat napjainkban, így még azelőtt elavulhat (adatrögzítés terén) a technológia, mielőtt igazán ki tudna bontakozni.

Újabb csavar: kisebb méretű lemez

Némiképp tovább bonyolítja a helyzetet annak a 8 centiméteres átmérővel rendelkező DVD+RW-nek a bejelentése, melyen 1,46 GB-os kapacitással fog rendelkezni (szemben a 4,7 GB-os, 12 centiméteres átmérőjű ˝hagyományos˝ DVD-vel).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin