Connect with us

Hirdetés

technokrata

Tovább sürget a NETÉRT

Laptop

Tovább sürget a NETÉRT

A Netfelhasználók Érdekvédelmi Társasága további tárgyalásokat kezdeményez és sürget a MATÁV Rt.-vel és az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal, az internetes telefontarifákkal kapcsolatos helyzet rendezése érdekében.

[Sajtóközlemény] A NETÉRT által kezdeményezett további egyeztetések célja, hogy azok is választhassanak maguknak kedvezményes csomagot, akiknek a MATÁV és más szolgáltatók által augusztus 1-től biztosított államilag támogatott havi 40 órás kedvezményes Internet-elérés nem elegendő, ugyanakkor gazdasági- vagy műszaki okokból nem tudnak korlátlan elérést biztosító technológiákra (ADSL vagy kábel) előfizetni.

A MATÁV Rt június 28-i sajtóbejelentéseiből megismert új csomagokkal kapcsolatban a NETÉRT pozitívumnak tekinti, és részben saját sikereként könyveli el, hogy:

1. Július hónapban megmarad a „150 forintos” telefondíj kedvezmény – ezt a NETÉRT elsőként javasolta a MATÁV Rt-nek

2. Az új csomagok kialakításánál észrevehető a hang- és az adathívás díjainak szétválasztása (az adathívás percdíja körülbelül a fele a hanghívásnak)

3. Az új csomagok az ország területén működő valamennyi telefontársaságra kiterjednek (a döntéshozók figyelembe vették a vidékről internetezők érdekeit is)

4. A bevezetésre kerülő éjszakai (0:00-07:00-ig) 0,50 Ft-os percdíj kedvező.

A NETÉRT ugyanakkor negatívumnak tekinti a csomagokkal kapcsolatban, hogy:

1. A 15 és 40 órásra tervezett csomagok nem jelentenek megoldást az intenzív Internet-felhasználók számára. Az eddigi Mindenkinek csomag havi bruttó 4.000 forintért kb. 420 óra elérési lehetőséget biztosított, a tervezet szerint ezentúl 40 óra elérés ára fog bruttó 4.500 forintba kerülni. A NETÉRT elfogadhatatlannak tartja a több mint tízszeres áremelkedést.

2. A jelenleg tervezett struktúra arra ösztönzi a felhasználókat, hogy a késő éjszakai időszakban (éjfél és reggel 7 óra között) internetezzenek. A társaság saját, reprezentatív felmérése szerint a Mindenkinek csomag és a “150 Forintos kedvezmény” felhasználói átlagban havi 120-150 órát töltenek az Interneten, és 90 százalékuk jelenleg havi 40 óránál többet használja a Világhálót.

Magyarországon a magáncélú Internet-felhasználók 89%-a modemmel csatlakozik a világhálóra, s a felmérés szerint a felhasználók 84 százalékának nincs semmiféle alternatív lehetősége (ADSL, Kábel) megoldása az Internet elérésére. A NETÉRT üdvözli az állami beavatkozás tényét, azonban nem ért egyet a támogatás módjával. Véleményük szerint az államnak elsősorban az állami szabályozói lehetőségek kihasználásával, például hatósági árszabályozás és átalánydíjas szolgáltatási kötelezettségek bevezetése valamint piacélénkítő intézkedésekkel kellene beavatkozni, nem pedig a távközlési szolgáltatók támogatásával.

***

A NETÉRT a magyar internetező társadalmat képviselő, jogilag bejegyzett egyesület. Jelenleg 50 aktivista és több szimpatizáns a tömegbázisa. Eddigi legismertebb megmozdulásuk a május 25-i „egértemetéssel egybekötött” demonstráció volt. Ezt követően a NETÉRT vezetői június 24-én a MATÁV képviselőivel, június 27-én pedig a Minisztériummal tartottak – a jelek szerint sikeres – egyeztető tárgyalásokat.

A NETÉRT-et támogatja és álláspontját osztja a NETPOLGÁR Egyesület, a MINők Egyesület, a PolNet civil mozgalom, a Mozgássérültek Internetes Közössége valamint a Mozgássérült Egyesületek Országos Szövetsége.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés