Connect with us

Hirdetés

technokrata

Júniustól nem számláz a Matáv az Internet-szolgáltatóknak

Laptop

Júniustól nem számláz a Matáv az Internet-szolgáltatóknak

Mivel a Matáv nem fogadja el a Hírközlési Felügyelet (HÍF) nemrég született elvi döntését, ezért csak korlátozott ideig hajlandó számlázni az Internet-szolgáltatók helyett.

Mint arról március elején hírt adtunk, a HÍF Döntőbizottsága az Internet-szolgáltatók (ISP) és a távközlési szolgáltatók közötti díjmegosztással kapcsolatos ügyében olyan elvi jelentésű döntést hozott, amely az Internet-szolgáltatóknak kedvez. A precedens értékű, ám kötelező érvényű jogi kihatással nem rendelkező döntés szerint az Internet-szolgáltatás távbeszélő hálózatokon keresztül történő nyújtása esetén az Internet-használati díjak kiszámlázására a távközlési szolgáltató nem kötelezheti egyoldalúan az ISP-ket. A Döntőbizottság úgy határozott, hogy ha a felek másképp nem állapodnak meg, az internetezés díját a távközlési szolgáltatónak kell beszednie. (Az Internet-bevételek megosztásának alapfeltétele viszont a távközlési és az Internet-szolgáltató között hozzáférési szerződés.)

A Matáv mai sajtótájékoztatóján a vállalat Belföldi Társszolgáltatói üzletág-igazgatóhelyettese elmondta, a cég nem ért egyet a HÍF Döntőbizottságának előbb említett elvi határozatával. Mivel a Matáv értelmezése szerint a jogszabályokból nem következik az, hogy a távközlési szolgáltató köteles számlázni és beszedni az Internet-használati díjakat az előfizetőktől, ezért ezt a feladatot a Matáv 2002. június 1-től nem végzi el, és kész bírósághoz is fordulni jogorvoslatért.

Az igazgatóhelyettes felhívta a figyelmet arra is, hogy a Matáv a hozzáférési szerződések megkötése érdekében megkezdte a tárgyalásokat az Internet-szolgáltatókkal, és március 23-ig levélben megkereste a HÍF által regisztrált összes ISP-t. A 131 szolgáltató közül eddig 73 cég jelzett vissza, megállapodni azonban csupán 3 Internet-szolgáltatóval -az Axeleroval, a Wonderline-nal, illetve a Marketorggal – sikerült a Matávnak. E három cég közül egy szolgáltató (a Marketorg) lemondott a bevételmegosztásról, ezért cserébe ennek a cégnek továbbra is a Matáv számláz majd, míg a másik két szolgáltató június 1-jét követően maga végzi a számlázást. A Matáv e három Internet-szolgáltatón kívül 18 másikkal folytat tárgyalásokat, 13 pedig saját szerződéstervezettel jelentkezett a vállalatnál. Azon szolgáltatók esetében, amelyek nem vállalják maguk a számlázást június 1-jét követően, a Matáv egy harmadik felet fog felkérni ennek elvégzésére.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés