Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsuló P4-esek – a P III még marad?

Laptop

Gyorsuló P4-esek – a P III még marad?

Az egyre gyorsabbá váló Pentium 4-es processzorok lassan kiszorítanák alacsonyabb kategóriába tartozó testvéreiket – ám az Intel másként döntött.

A 130 nanométeres gyártási eljárással készülő Pentium 4-es processzorok mobil változatára már nem kell sokat várni: az Intel tervei szerint ezek a chipek áprilisban már piacra kerülhetnek.

Kezdetben az 1,4-1,7 GHz-es órajelű processzorok válnak elérhetővé, de körülbelül május-június magasságában kapható lesz az 1,8 GHz-es Pentium 4-M is. Az Intel a negyedik negyedévben szeretné ezt a sebességet egészen 2 GHz-ig feltornászni. Arról egyelőre nem érkezett információ, hogy ezen processzorokért mennyit kell majd kifizetni, de az már most előre látható, hogy nem lesz olcsó egy-egy darab, lévén a notebook piac csúcskategóriás szegmensét célozták meg az Intelnél.

A nemsokára napvilágot látó 130 nanométeres P4-esek mindazonáltal nem jelentik a Pentium III-as család kihalását (egyelőre), a két sorozat 2002-ben egymás mellett fog szerepelni a piacon (az Intel nem tart attól, hogy ezek esetleg egymás konkurenciájává válhatnának).

Sosem volt még ennyire szegmentált a notebook piac, a Pentium 4 és a Pentium III mobil chipeken kívül ugyanis kaphatók mobil kategóriás Celeron processzorok is, ráadásul ezek között is vannak eltérések a működéshez szükséges feszültségek tekintetében. Kérdés, hogy mennyire lesz életképes így az Intel mobilprocesszorokra épülő termékvonala (többek közt az is hátrányba hozhatja ezeket a chipeket, hogy egyre több olyan notebook jelenik meg, amely egy asztali gépekbe szánt processzor köré épül).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés