Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kábelnet szolgáltatók harca a tengeren túl és itthon

Laptop

Kábelnet szolgáltatók harca a tengeren túl és itthon

A csődvédelem alatt álló szélessávú Internet-szolgáltató pénteken partnere, az AT&T 850 ezer előfizetőjét kapcsolta le a világhálóról, de itthon is jelentős változások várhatók az egyik budapesti szolgáltatónál, az amerikai eseményektől teljesen függetlenül.

Az Excite@Home közlése szerint a szolgáltatás további üzemeltetéséhez több mint 100 millió dollárt követelt az AT&T-től, aki ezt nem adta meg neki (a két cég megállapodását rögzítő szerződés pénteken járt le). Helyi idő szerint péntek éjjel tájékán az Excite hálózatára csatlakozó AT&T felhasználókat egyszerűen lekapcsolták az Internetről. Mindemellett a Comcast és a Cox cégek számos előfizetője – javarészt Connecticut államban – sem tudott csatlakozni a világhálóhoz péntek éjjeltől, az ő hozzáféréseik helyreállítása jelenleg is folyamatban van.

Ugyanakkor az Excite@Home szóvivője szerint egyáltalán nincs szó arról, hogy lekapcsolták volna az előfizetőket, a világháló elérésével kapcsolatos problémákat helyi kábeltelevíziós cégeknél fellépő hibák okozták (egyébként az Excite@Home kábelmodemes Internet-szolgáltatását Amerika legnagyobb kábeltulajdonos cégeinek hálózatain keresztül kínálja, számos partnere közül az AT&T-nek 4,1 millió felhasználóját szolgálja ki).

Mindenesetre az AT&T már két hónappal ezelőtt – ekkor kezdeményezett az Excite csődeljárást maga ellen – megkezdte saját felhasználóinak átirányítását a még készülő saját hálózatára (10 százalékuk, 86 ezer felhasználó már ehhez csatlakozik). Az AT&T reményei szerint pár héten belül a megoldást fognak találni a fennmaradó 90 százalék számára is. Azonban a cég képviselői azt is elárulták, hogy semmi garancia nincs arra, hogy az @home.com-ra végződő e-mail címekkel rendelkező felhasználóknak címzett levelek biztosan megérkezzenek az új, @attbi.com-os címekre (a felhasználói nevek azonosak maradnak).

Az AT&T hiba esetén ingyenes dial-up szolgáltatást kínál Broadband szolgáltatásának felhasználói számára, így azok, ha jóval lassan is, de elérhetik elektronikus leveleiket, vagy a webet. A hétvége folyamán az AT&T munkatársai megkísérelték telefonon elérni az összes felhasználót, hogy tájékoztassák őket a kimaradás várható időtartamáról (melynek minden egyes napjára két napos előfizetési díjat térítenek vissza az előfizetőknek).

Természetesen nem csak az Egyesült Államok kábeles cégei vívnak harcot egymással. A fenti történettől teljesen független okokból kishazánkban is hasonló helyzetbe kerülnek a korábban Satimex, majd az azt felvásárló UPC tulajdonában lévő kábelhálózaton keresztül internetező Tvnet felhasználók. Ugyanis a Magyarországon elsők között kábeltévés Internet-elérést kínáló Tvnet csak 2001. december 31-ig jogosult használni a XIII. kerületi kábeltelevíziós hálózatot, szerződése az év végével lejár.

A Tvnet csak 2001. november közepén értesítette az angyalföldi felhasználókat arról, hogy december 31-ével megszűnik jelenlegi kábeles Internet-elérésük (állítólag eddig folytak a tárgyalások a szolgáltatás esetleges folytatásának lehetőségeiről). Amennyiben nem kívánnak szélessávú Internet nélkül maradni, lehetőségük van átállni a UPC chello nevű szolgáltatására december 31-ig ingyen anélkül, hogy 1 éves hűségnyilatkozatot írnának alá (nem kell 10 ezer forintos modem letéti díjat sem fizetni). Számos felhasználó felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a Tvnet nem hajlandó visszatéríteni a nettó 48 ezer forintos belépési díjat, mivel úgy vélik, ha tudomásuk lett volna arról, hogy csak idén év végéig használhatják a Tvnetet, nem is fizettek volna erő rá.

Bár az előfizetési díjak egyéni felhasználók esetén közel azonosak mindkét szolgáltatónál – bruttó 10.000, illetve 10.900 forint -, a chellonál érvényben van egy úgynevezett ”Fair use policy”, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy a havi 15 GB-os adatforgalmi korlát elérése után a felhasználót egy lassabb ”büntetővonalra” helyezik át (egyébként ezt a 15GB-os határt egyébként nem említi a UPC korlátlan szolgáltatásának reklámjaiban, a honlapon, illetve az üzletkötőknél lévő anyagokban sem, bár kérdésre beismerik létezését). Ezzel szemben a Tvnet ügyfelei eddig gyakorlatilag korlátlan mennyiségben forgalmazhattak adatot, valamint statikus IP címekkel rendelkeztek, míg a UPC dinamikus IP-kiosztást alkalmaz.

Pozitívum, hogy a zökkenőmentes levelezés folytatása céljából a TVNET 2002. június 30-ig biztosítja a jelenlegi e-mail címeket, hiszen az áttérés után a felhasználók új címeket kapnak. A külön szerződés keretében előfizetett értéknövelt szolgáltatásokat (szerver-hosting, virtuális webszerver stb.) továbbra is az erre vonatkozó szerződésnek megfelelően biztosítják majd a felhasználóknak.

A Matáv a XIII. kerületben még nem tett elérhetővé semmilyen DSL szolgáltatást, ennek bevezetése a jelenlegi információk szerint leghamarabb 2002 második negyedévében várható (ha elérhető lenne a XIII. kerületben a DSL technológia, akkor nem is lenne probléma, hiszen a Tvnet ADSL-lel tudná kárpótolni ügyfeleit). E révén tehát ha a UPC ajánlata nem felel meg az ügyfélnek, az el is felejtheti a szélessávú internetezést. Bár elvileg még idén, vagy a jövő év eleje tájékán beindulhat a Tvnetwork mikrohullámú Internet-szolgáltatása. Ennek belépési díja információink szerint bruttó 10 ezer forint lesz, a szolgáltató többféle előfizetési csomagot is kínál majd, a korlátlan csomag havidíja 10 ezer forint lesz, azonban úgy tűnik ez is 15 GB-os adatforgalmi korlátozást fog tartalmazni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés