Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogos-e a ”Megapixel háború”?

Laptop

Jogos-e a ”Megapixel háború”?

Vajon van-e létjogosultságuk a több megapixeles digitális fényképezőgépeknek? Lehet-e A/4-es nyomatot készíteni egy 1 Mpixeles képből?

A digitális fényképezőgépek egyik legfontosabb paramétere az érzékelő (többnyire CCD) felbontása. Napjainkban úgy tűnik: úgynevezett ”Megapixel háború” folyik, vagyis évről évre jelennek meg a több és több pixelt tartalmazó CCD-t felhasználó digitális fényképezőgépek. Jelenleg 5 Mpixelnél tartunk, de ki tudja, talán 1 év múlva már a 8 Mpixeles gépek számítanak újdonságnak. Van-e jelentősége az ilyen óriási felbontásnak egy hobbi fotós számára? Lehetetlen-e egy 1,3 Mpixeles képből jó minőségű A/4-es nyomatot készíteni?

A válasz nem is olyan egyszerű. Hobbi célra ugyanis a 2-3 Mpixeles gépek bőven elegendőek, hiszen túlnyomórészt 10×18 cm-es méretű nyomatot használnak. Néha egy-egy igen jól sikerült képről nagyobb méretű nyomat is készíthető, ha a képet előtte interpolációval nagyobb méretűre konvertálják. Ez természetesen hasznos többletinformációval nem gazdagítja a fotót, de nyomtatás után nem lesz pixeles a kép.

Az interpoláció azonban sokféleképpen elvégezhető. A legegyszerűbbtől kezdve az igen számításigényes megoldásig többféle út járható. Egy új interpolációs eljárás segítségével igen jó eredmények érhetők el.

Talán a legelterjedtebb megoldás a bicubic interpoláció. Ez sajnos sok esetben nem nyújt megfelelő minőséget. A fraktál-alapú interpoláció már jelentősen jobb minőség elérését teszi lehetővé, ezért igen elterjedt a digitális fényképezőgépet használók körében, de ez sajnos nem ingyenes. Ennél azonban van újabb és talán hatásosabb is, sőt ingyenesen felhasználható megoldás.

A Stair Interpoláció (SI) kidolgozásakor figyeltek arra, hogy a nagyméretű képek készítésekor lehetőleg nagy színmélységet használjanak, a minél pontosabb hatás érdekében. A PhotoShop 5.0, 5.5, 6.0 és magasabb verziószámú rendszerekhez használható kiegészítő letölthető a Stair Interpoláció honlapjáról.

Természetesen a nagyfelbontású fényképezőgépeknek van létjogosultságuk, de ezeket elsősorban most még csak a nagyon igényes felhasználók alkalmazzák. A fentebb említett eljárások azoknak készültek, akik kisebb felbontású gépekkel rendelkeznek, de szeretnének néha nagyobb méretű nyomatokat is készíteni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés