Connect with us

Hirdetés

technokrata

Windows XP SE 2003-ban?!

Laptop

Windows XP SE 2003-ban?!

Ahogy közeledik az új, 2003-as év, egyre inkább erősödik a meggyőződés, hogy a server mellett új desktop Windowst is várhatunk – a régi (újabb) javítása mellett…

Bár a Windows Longhorn(/Blackcomb?) megjelenésének július végi 2005-ös kitolásával némileg lecsillapodtak a kedélyek a Windows XP SE megjelenési időpontját (merthogy már akkor is valószínűnek tűnt a megjelenés teóriája) illetően, mostanra Net-szerte erősödik a meggyőződés: a server mellett új desktop Windowst is várhatunk – a régi (újabb) javítása mellett…

Annak idején a Microsoft Windows XP – The Official Magazine microsoftos forrásokra hivatkozva azt adta hírül, hogy a Microsoft terveiben nem szerepel a Windows XP Second Edition kiadása. Az operációs rendszer első javítócsomagja, az SP1 megjelent idén, de hogy lesz-e további XP-tuning vagy rögtön egy teljesen új Windows (a Longhorn) mutatkozik be, az akkor bizonytalanná vált.

Erre válaszul mi akkor megjegyeztük, hogy ha viszont nem lesz második kiadás, akkor a 2003-as év új Windows verzió megjelenése nélkül telik el, ami megszakítaná a Microsoft 1995, vagyis a Windows 95 megjelenése óta bevett stratégiáját, a minden évben új Windows verzió/javítás kiadásának ˝hagyományát˝. Nos, 2003-ra a .Net Server várható, azonban a Longhorn megjelenésének kitolásával így a 2004-es év maradt üresen. És pontosan ez az, ami miatt az információkkal ellentétben kételkedtünk a Windows XP SE mellőzésében. A probléma persze esetleg áthidalható az SP2 2004-es kiadásával, ami által a ˝kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad˝.

A mostanában Net-szerte mutatkozó kételkedés oka azonban az, hogy ezek szerint a 2003-as évben ugyan jelenik meg új Windows, de az nem desktop, hanem server vagy javítás – márpedig a ˝hagyományok˝ szerint minden két évben megjelenik (a Windows XP 2001-ben jelent meg) egy desktop Windows is. Így aztán a legutóbbi hírek 2003-as megjelenésű XP SE-ről és XP SP2-ről szólnak – 2004-es XP SE SP1 és 2005-ös Longhorn mellett.

Viszont ekkor a (várható) Windows XP SP2 és/vagy az SE közötti találgatás vet fel érdekes kérdéseket a tartalmazott újdonságokat illetően. Például: vajon milyen újdonságok kerülnek bele az XP SP2-be, illetve melyek csak az SE-be? Vagy: mely újdonságok lesznek önálló kiegészítésként is letölthetők, illetve melyek lesznek csak az SE részeként elérhetők?

E kérdések különösen az előbb-utóbb várható Internet Explorer 7, illetve a már beta változatban létező DirectX 9(.x) és Windows Media 9 Series, továbbá a Sidebar és egyéb GUI-fejlesztések miatt kínzóak, ugyanis a Microsoftnak a kiegészítésekből nem nagyon van bevétele, azonban egy új operációs rendszer kiadásából már igen – elképzelhető tehát, hogy az SE-re tartogat majd olyan igen vonzó újdonságokat, amelyek más úton nem lesznek elérhetők.

Az érem másik oldalaként azonban a vállalatok – ahol nagyobb project egy új operációs rendszer bevezetése – rosszallásukat fejezik ki a túl gyakran megjelenő új Windows verziók miatt…

A kérdésre a válasz – egyelőre maga is kérdés marad. A Windows XP jövőjével kapcsolatos kérdések és találgatások lám, ebben az évben felerősödtek. Bizonyosság – legkésőbb jövő év eleje körül várható.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés