Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szerencsétlen (?) véletlenek sorozata az Office 2003-nál: szabad letöltés és új név

Laptop

Szerencsétlen (?) véletlenek sorozata az Office 2003-nál: szabad letöltés és új név

Úgy tűnik, ˝szerencsétlenségek˝ sorozata sújtja (a Microsoftot) az Office 2003 fejlesztése során…

Kezdődött minden még januárban a ˝végképp eltörölt termékaktiválás˝-sal, amelynek során ügyes kező programozók sikeresen hatástalanították az akkor (is) béta állapotban leledző irodai programcsomag WPA (Windows Product Activation – Windows termékaktiválás) modulját. Az eljárás működőképességét több internetes forrás is megerősítette. A módszer lényege eltért az eddigi ˝gyakorlattól˝, ugyanis a korább WPA-˝törések˝ kivétel nélkül az aktiválás szükségessége előtti türelmi idő mérésének reseteléséből álltak – vagyis nem is minősültek igazi törésnek. Az Office 11 WPA hatástalanítása azonban valódi patch formájában valósul meg, azaz itt már tényleges változtatás történik a programkódban, az Mso.dll file megváltoztatása által. Az említett programozók ˝munkája˝ voltaképpen (fekete) sikernek nevezhető, ugyanis lassan másfél éves ˝kihívást˝ oldottak meg. Mindazonáltal szükséges hozzátenni, hogy az alany egy jelenleg béta állapotú termék, így jó eséllyel várható, hogy a Microsoft a végleges termék WPA funkcióját tökéletesíti vagy éppen teljesen átírja, mire az Office 11 kereskedelmi forgalomba kerül.

Februárban következett a Slammer vírus emlékezetes támadása, aminek során kiderült, hogy az Office 11 nem védett a Slammer vírus ellen, bár a Microsoft a javítást már fél éve kiadta, az Office 11-be ez mégsem került bele… Furcsa, hogy az SQL Slammer vírus által kihasznált biztonsági rést a Microsoft javítással már fél éve befoltozta, azonban ez nem érintette a béta állapotú Office 11-et. Így a Microsoft legújabb irodai programcsomagja az MSDE 2000 által továbbra is veszélyeztetett maradt az utóbbi idők legnagyobb károkat okozó vírusával szemben. Megoldás azért van – el kell végezni Az Office 11 Slammer elleni védelme című kapcsolódó tippünkben leírt lépéseket. A művelet végeztével az Office 11 is védetté válik a Slammer vírussal szemben.

Ugyancsak februárban történt, hogy ismertté vált az irodai programcsomag végleges elnevezése (Office 2003) – de nem azért, mert a Microsoft így akarta.

Ez egy ˝kis˝ baleset során került nyilvánosságra (a baj nem jár egyedül), amikor is a Microsoft véletlenül letölthetővé tette a beta.2 verziót az MSDN website-on. Akiknek sikerült a letöltést befejezni, gyorsan kiderült, hogy a programcsomag immár nem Office 11-nek, hanem Office 2003-nak nevezi magát, bár akkor a Microsoft ezt nem volt hajlandó megerősíteni. Azóta egyébként már megtette a hivatalos bejelentést, de – lévén más elnevezésbeli változások is vannak – ez már egy másik cikk témája.

Bízunk benne, hogy további ˝szerencsétlenségek˝ (bár ugye nem mindegy, kinek a szemszögéből vizsgáljuk a dolgot) nem történnek, és az Office 2003 rendben megjelenik június 2-án, hiszen már a bétaverziók is komoly újdonságokat sejtetnek (nem véletlenül türelmetlenek a felhasználók).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés