Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hello XP; Goodbye DOS

Laptop

Hello XP; Goodbye DOS

Lezárult a PC-k történetének eddigi egyik leghosszabb szakasza: a Windows XP ma esti, new yorki bejelentésével az informatikai világ búcsúzik az idén 20 éves DOS-tól.

DOS, azaz Disk Operating System. 1981. augusztus 4-én az újonnan elkészült IBM PC első operációs rendszereként a DOS a PC-k elválaszthatatlan összetevőjévé vált. A világ IBM-kompatibilis személyi számítógépeinek uralkodó szoftvereként – később már persze a Windows társaságában – valamivel több mint 20 évet ért meg. A DOS – minden cáfolat ellenére – még a Windows 9x/Me sorozat mellett (alatt?) is ott lapult a memóriában. Máig.

Keleti parti idő szerint délelőtt fél 11-kor New York City-ben a Microsoft – Madonna és Sting közreműködésével – hivatalosan is bejelentette legújabb termékének, a Windows XP-nek a megjelenését. A Windows XP – rengeteg más újítás mellett – véglegesen szakít a DOS-sal, működéséhez semmilyen formában nincs szükség a rég elavult technológiájú rendszerprogram jelenlétére. Mint azt a magyar bejelentés kapcsán már leírtuk, a Windows XP magyar kiadásának nagyszabású premierjére november végén (várhatóan 22-e környékén) kerül sor.

Az amerikai bejelentés egy kicsit a hazaszeretetről is szólt, New York városának fényesebb jövőjéről – és persze az öreg DOS idejének ünnepélyes elmúltáról.

Mit is mondhatnánk így most, a DOS-tól búcsúzva? Talán annyit, hogy a hardveres 8086-emuláció, ugyancsak jelentős verzióváltásokkal, de hosszabb időt ér meg. S hogy ez jó nekünk vagy sem? A legújabb, rá íródott rendszerprogramként erre hamarosan a Windows XP fogja megadni a választ…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés