Connect with us

technokrata

Hello XP; Goodbye DOS

Laptop

Hello XP; Goodbye DOS

Lezárult a PC-k történetének eddigi egyik leghosszabb szakasza: a Windows XP ma esti, new yorki bejelentésével az informatikai világ búcsúzik az idén 20 éves DOS-tól.

DOS, azaz Disk Operating System. 1981. augusztus 4-én az újonnan elkészült IBM PC első operációs rendszereként a DOS a PC-k elválaszthatatlan összetevőjévé vált. A világ IBM-kompatibilis személyi számítógépeinek uralkodó szoftvereként – később már persze a Windows társaságában – valamivel több mint 20 évet ért meg. A DOS – minden cáfolat ellenére – még a Windows 9x/Me sorozat mellett (alatt?) is ott lapult a memóriában. Máig.

Keleti parti idő szerint délelőtt fél 11-kor New York City-ben a Microsoft – Madonna és Sting közreműködésével – hivatalosan is bejelentette legújabb termékének, a Windows XP-nek a megjelenését. A Windows XP – rengeteg más újítás mellett – véglegesen szakít a DOS-sal, működéséhez semmilyen formában nincs szükség a rég elavult technológiájú rendszerprogram jelenlétére. Mint azt a magyar bejelentés kapcsán már leírtuk, a Windows XP magyar kiadásának nagyszabású premierjére november végén (várhatóan 22-e környékén) kerül sor.

Az amerikai bejelentés egy kicsit a hazaszeretetről is szólt, New York városának fényesebb jövőjéről – és persze az öreg DOS idejének ünnepélyes elmúltáról.

Mit is mondhatnánk így most, a DOS-tól búcsúzva? Talán annyit, hogy a hardveres 8086-emuláció, ugyancsak jelentős verzióváltásokkal, de hosszabb időt ér meg. S hogy ez jó nekünk vagy sem? A legújabb, rá íródott rendszerprogramként erre hamarosan a Windows XP fogja megadni a választ…Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Technokrata a Facebookon

IoT-Magazin.hu

Kütyük

ipad mini

Tablet

Friss külsővel érkezhet az iPad Mini

2021. június 14. hétfő
g-shock

SmartWatch

Íme a legújabb aranyszínű fém G-shock

2021. június 10. csütörtök
fényképezőgép kiválasztása
iphone 13

SmartPhone

Valószínűleg 3 új színben érkezik az iPhone 13

2021. június 9. szerda
harmony os

SmartPhone

Harmony OS + iOS 14 összehasonlítás

2021. június 7. hétfő

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu