Connect with us

Hirdetés

technokrata

Gyorsan terjed a HighMAT technológia

Laptop

Gyorsan terjed a HighMAT technológia

Vezető szórakoztatóelektronikai gyártók, lapkagyártók és szoftverfejlesztők jelentették be a CES 2004 kiállításon, hogy támogatják a HighMAT technológiát.

A Microsoft és a Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. (Panasonic) bejelentette, hogy vezető szórakoztatóelektronikai gyártók, integráltáramkör-gyártók és szoftverfejlesztők olyan új termékeket dobnak piacra, amelyek támogatják a HighMAT (TM) technológiát. Az Apex Digital Inc., a Malata North America és a Panasonic bejelentette, hogy új DVD-lejátszóikban, DVD-felvevőikben, házimozi-rendszereikben és hordozható CD-lejátszóikban támogatja a HighMAT technológiát. Ezen kívül az ALi Corp., az Analog Devices Inc., az Equator Technologies Inc., a MediaTek Inc., a Sigma Designs Inc. és a Zoran Corp. is bejelentette, hogy támogatja a HighMAT technológiát azokban az integrált áramkörökben, amelyek a következő generációs DVD-lejátszók és házimozi-rendszerek technológiáját jelentik majd. Emellett a BHA Corp., a CyberLink Corp. és a Ulead Systems Inc. szoftverfejlesztő cég is bejelentette ma, hogy támogatja a HighMAT használatát termékeikben.

A HighMAT jelentése „High-performance Media Access Technology”, azaz nagy teljesítményű média-hozzáférési technológia, amelyet a Microsoft és a Panasonic tavaly közösen fejlesztett ki és vezetett be a piacra a fényképek, zenék és filmek személyi számítógépek és a népszerű szórakoztató elektronikai eszközök közötti, adathordozóval – például CD vagy DVD segítségével – megvalósított hordozhatósága érdekében. Eddig a tartalomkészítő szoftverek kiadóitól a szórakoztatóelektronikai eszközök és integrált áramkörök gyártóiig több mint 20 cég jelentette be, hogy termékeiben támogatni kívánja a HighMAT technológiát.

Gyártók a HighMAT mellett

A Panasonic, a 2003-as DVD-lejátszó termékcsaládba beépített HighMAT-támogatásra építve, a 2004-es Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai Vásáron (CES) 14 digitális audiovizuális terméket mutatott be, többek között CD-lejátszókat, DVD-lejátszókat és házimozi-rendszereket, amelyek támogatják a HighMAT technológiát (hangot és képet). Ide tartozik a Panasonic DVD-S27, DVD-S47 és DVD-S97 DVD-lejátszó, a DVD-F86 és a DVD-F87 ötlemezes DVD-váltó, valamint az SC-HT670, SC-HT720, SC-HT820, SC-HT920, SC-PM29 és az SC-PM39 DVD/CD házimozi-rendszer.

Az Apex Digital szintén bejelentette a HighMAT technológia (hang és kép) támogatását 2004-es DVD-termékeiben. Az Apex az új modellek bevezetésével az összes DVD-lejátszójában támogatni fogja a HighMAT technológiát. Így a vásárlók digitális zene- és fényképgyűjteményük használatakor élvezhetik a HighMAT technológia által nyújtott egyszerű navigációt. A CES kiállításon bemutatott, HighMAT-kompatibilis Apex DVD-lejátszók többek közé tartozik az AD 1230, AD 1240 és AD 700 modell.

A Malata North America a CES 2004 kiállításon két új DVD-lejátszót/felvevőt mutatott be, amelyek támogatják a HighMAT technológiát (hangot, képet és videót). A Malata új eszközei a Windows Media Video 9 formátumú fájlok lejátszásán túl lehetővé teszik videofelvételek készítését is Windows Media Video 9 formátumban. E technológiával több órányi tévéműsort lehet rögzíteni CD-re és DVD-re, emellett a Windows Movie Maker 2 program használatával készített házi videofelvételeket is le lehet játszani. A DIVA-1 és a DIVA-2 (melynek fejlesztésében az Equator és az Aeon Digital is részt vett) az első olyan eszköz, amely a fénykép- és a zenei funkciók mellett a videoanyagokhoz is HighMAT-támogatást kínál.

Vezető integráltáramkör-gyártók bejelentették, hogy a következő generációs DVD-lejátszók és házimozi-rendszerek technológiáját jelentő új és meglévő lapkáikon támogatni fogják a HighMAT technológiát:
• Az ALi bejelentette, hogy a DVD-lejátszókban használható M3355 lapka támogatja a HighMAT technológiát (hangot).
• Az Analog Devices kijelentette, hogy új Blackfin processzoraiba beépíti a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• Az Equator Technologies bejelentette, hogy a Malata DIVA DVD lejátszó-felvevőkhöz készített lapkája támogatja a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• A MediaTek támogatni fogja a HighMAT technológiát (annak hangfunkcióit) a DVD-lejátszókban használható MT1389 lapkáján.
• A Sigma Designs bejelentette, hogy az EM8500, EM8550, EM8620L és EM8625L típusú integrált áramkörei támogatják a HighMAT technológiát (hang, kép és videó).
• A Zoran az OEM-ügyfeleinek készülő termékeihez a HighMAT technológiát (hang- és képi funkcióiban) megvalósító Vaddis DVD referenciaplatformot kínálja, amely a következő generációs DVD-lejátszók, multifunkciós készülékek és házimozi-rendszerek technológiáját jelenti majd.

A BHA, a CyberLink és a Ulead szoftverfejlesztők a CES 2004 kiállításon szintén bejelentették a HighMAT alapú készítőeszközök támogatását. A BHA bejelentette, hogy B´s Recorder GOLD7 Basic szoftvere, amely már támogatja a HighMAT technológiát, az egész világon, 12 nyelven elérhető. A CyberLink pedig elkötelezi magát amellett, hogy CyberLink PowerProducer, Power2Go, PowerDVD és PowerCinema szoftvereiben támogatja a HighMAT technológiát. A Ulead tervbe vette a HighMAT technológia támogatásának megvalósítását DVD MovieFactory fogyasztói DVD-készítő szoftverében még 2004 vége előtt.

A HighMAT melletti érvek

A digitális fényképezőgépek, videokamerák és a tömörített digitális zeneanyagok egyre nagyobb elterjedése vezetett a HighMAT technológia kifejlesztéséhez, amelynek célja a személyi számítógépek és a népszerű szórakoztatóelektronikai eszközök (CD-lejátszók, autóhifik és DVD-eszközök) közötti átjárhatóság javítása volt. A HighMAT nagymértékben megkönnyíti a személyes célú digitális fényképek, zene- és videogyűjtemények írható lemezen, például CD-RW lemezen vagy írható DVD adathordozón való tárolását, kezelését és lejátszását.
A HighMAT javítja az adatot tartalmazó CD-lemezek és más fizikai formátumok elérési idejét, valamint egységessé teszi és megkönnyíti a tájékozódást a sokféle különböző szórakoztatóelektronikai eszköz használata során. A HighMAT technológiával készített CD-k és DVD-k kompatibilisek maradnak az írható lemezek lejátszására használható meglévő eszközökkel, emellett a HighMAT megfelel az ISO 9660 Joliet fájlrendszer-szabványnak is. Eddig a következő cégek jelentették be, hogy termékeikben támogatni kívánják a HighMAT technológiát: Apex Digital, Aplix Corp., Creative Technology Ltd., Enterprise Corporation International (ECI), ESS Technology Inc., Fuji Photo Film Inc., Panasonic, Matsushita Kotobuki Electronics Industries Ltd., Microsoft; Pinnacle Systems Inc., Roxio Inc., Sonic Solutions és a Victor Company of Japan Ltd. (JVC).

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés