Connect with us

technokrata

A nagy visszatérésre készül a Nokia

Dotkom

A nagy visszatérésre készül a Nokia

Nehéz lesz.

Az okostelefon-gyártók élvonalába akar bejutni a Nokia, az egyelőre statisztaszerepet játszó cég vezetője szerint a finn vállalat hamarosan a piac legnagyobb szereplői között lesz.

“Azért vagyunk versenyben, hogy nyerjünk” – mondta Stephen Elop a Frankfurter Allgemeine Zeitungban kedden megjelent interjúban. Azt nem tudta megmondani, hogy pontosan mikorra időzítik a nagy visszatérést, de hangsúlyozta, hogy a Nokia hamarosan bejut az okostelefon-piac élvonalába, az öt legnagyobb gyártó csoportjába. A Nokia sokáig a mobiltelefon-gyártás legnagyobb szereplője volt, de lemaradt a piac legutóbbi átalakulásánál, az okostelefonok és a táblagépek térhódításánál, így elveszítette elsőségét és veszteségessé vált. Az utóbbi öt évben alapvető átalakulás ment végbe a piacon, “megjelent az iPhone és az érintőképernyős technológia, a Nokia pedig nem reagált annyira gyorsan, mint ahogyan kellett volna” – mondta Elop.

A társaság vezetője sokat remél az új Lumia-sorozattól, különösen a Microsoft-féle Windows Phone 8 operációs rendszerrel működő 920-as modelltől, és úgy véli, hogy a vásárlókért folytatott küzdelem legfontosabb terepe a márkabolt. Ezért az eladók továbbképzéseken vesznek részt, mert “a készüléket nemcsak önmagában kell bemutatni, hanem egy iPhone vagy egy Samsung készülékkel összehasonlítva azt is meg kell mutatni, hogy miért kínál jobb felhasználói élményt egy Nokia” – mondta Stephen Elop.

Az áttörés egyelőre várat magára; az idei harmadik negyedévben az Apple 27 millió okostelefont adott el, a Lumia-modellekből viszont csak 2,9 millió darab kelt el. A Nokia így a július-szeptemberi időszakban 969 millió euró veszteséget szenvedett el, árbevétele pedig az egy évvel korábbihoz képest 20 százalékkal 7,24 milliárd euróra csökkent. A világszerte csaknem 130 ezer embert foglalkoztató cég idén februárban bejelentette, hogy a komáromi gyárából elbocsát 2300 embert. (MTI)Szólj hozzá!

További Dotkom

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin