Connect with us

Hirdetés

technokrata

Twitteren szivárgott ki a választási eredmény

Dotkom

Twitteren szivárgott ki a választási eredmény

Német választási biztosok azt vizsgálják, hogy az exit poll adatait megosztották-e a Twitteren még az urnák lezárása előtt vasárnap. Ha bebizonyosodik a törvénysértés, akkor megfellebbezhetik az eredményt – közölték hétfőn a szövetségi választási iroda.

Jelenleg az ügy tényeit vizsgáljuk – közölte Uwe Korzen-Krueger szász választási megbízott. Vasárnap három szövetségi államban tartottak előválasztásokat a szeptember 27-i szövetségi választás miatt: Szászországban, Türingiában és a Saar-vidéken. Angela Merkel kancellár konzervatív pártja befutó lehet Szászországban, ám a másik két régióban nem áll ilyen jól a párt.

Korzen-Krueger közlése szerint az előzetes eredmények – melyek vagy az exit poll adatain alapultak, vagy nem – jelentek meg a Twitter közösségi oldalon egy órával az urnák lezárása előtt, és ez befolyásolhatta a választások kimenetelét. Így az eredmények megkérdőjelezhetők.

Az exit poll eredményeit magánkézben lévő elemzőcégek készítik el és adják át a pártvezetőknek néhány órával a szavazás lezárulása előtt. A választási megbízottak úgy vélik, hogy a szeptember 27-i szövetségi választások is veszélyben foroghatnak, ha az exit poll eredményeket korábban nyilvánosságra hozták, írja a Reuters.

Az exit poll eredmények előzetes nyilvánosságra hozása törvénysértés mind a három szövetségi államban, és szövetségi szinten is, melyet akár 50 ezer eurós büntetéssel is sújthatnak – közölte a szövetségi választási iroda hétfőn.

Hasonló probléma merült fel a konzervatív pártelnök Horst Koehler májusi újraválasztása során, amikor is néhány parlamenti képviselő Twitteren nyilvánosságra hozta az eredményt a hivatalos bejelentést megelőzően. A szász választási megbízottak még mindig azon fáradoznak, hogy kiderítsék, vajon a Twitter üzenetek az exit poll eredményeken alapultak-e.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés