Connect with us

Hirdetés

technokrata

Zöld nyomtatás: Szójatonert a nyomtatóba!

Dotkom

Zöld nyomtatás: Szójatonert a nyomtatóba!

A szójatinta olcsó és környezetbarát nyomtatási lehetőséget kínál. Ha egy számítógép használó kinyomtat egy oldalt a lézernyomtatóján, mindig nyersolaj-alapú tintaport tartalmazó tonert használ. Most kínálkozik egy “zöldebb” választás, mely roppant ígéretesnek tűnik: egy toner, amelynek tintája szójaolajon alapul.

A lehetséges előnyök nyilvánvalóak: például könnyebb újrahasznosított papírra nyomtatni a szójatintával, de talán még fontosabb a mai rossz gazdasági helyzetben, hogy a szójatonerek olcsóbbak lehetnek mint az eddig használatosak. Alapvetően lényeges tény: a szójabab megújuló energiaforrás, amelynek az ára jóval stabilabb mint az olajé.

Egy teszt során két egyforma dokumentumot nyomtattak ki két egyforma printeren – az egyikben egy új Hewlett-Packard toner volt, a másikban pedig egy szójatoner. A nyomatokat semmilyen tekintetben nem lehetett megkülönböztetni egymástól.

A szójatonert az RPC Technologies nevű cég szállította, s a társaság alelnöke, Rick Greenlaw kifejtette: az egyik elsődleges céljuk az volt, hogy a szójatoner olcsóbb legyen a hagyományosnál.

A szójatonerek egyik legnagyobb forgalmazója a LaserMonksGreen, egy internetes portál, melyet cisztercita szerzetesek működtetnek a Wisconsin állambeli Spartában. A bevételből részben az apátsági épület felújítását kívánják támogatni, részben jótékonysági célokra fordítják. Minden eladott toner árából három fát ültetnek Brazíliában és egy dollárt juttatnak a világ éhezőinek. A szerzetesek azért imádkoznak, hogy minél többen vásárolják tőlük a szójatonereket, olvasható az iot.hu-n.

Az általuk kínált tonerek tökéletesen illeszkednek a HP-nyomtatókba, s az áruk mintegy 20 százalékkal kevesebb, mint a hagyományosaké. A nagyobb társaságok, melyek a hagyományos, olajszármazék-alapanyagú tintaporral töltött tonereket gyártják, most azt mondják, még vizsgálják az új anyagot, de nincsenek túl közeli terveik annak hasznosítására.

A Hewlett-Packardnál kifejtették: a kutatások valóban folynak a bioalapanyagok területén, de az eredmények egyelőre nem felelnek meg a HP magas minőségi követelményeinek.

A PRC Technologies a fő szállítója a szójatonereknek, s termékük egyelőre csak a fekete-fehér HP lézernyomtatókhoz alkalmazható, ám egyes jelentések szerint más vezető nyomtatógyártók készülékeihez is alkalmassá teszik azt a nyár folyamán! A színes nyomtatásra is alkalmas változaton pedig folyamatosan dolgoznak – közölte a cég.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés