Connect with us

Hirdetés

technokrata

A biztonsági tanúsítvány megléte nem garancia

Dotkom

A biztonsági tanúsítvány megléte nem garancia

Nem szabad megvárni az anyagi vagy reputációs károkat.

Mivel a hazai piacon rendszerint nem kerül nyilvánosságra az, ha valamely közepes vagy nagyvállalatot rosszindulatú informatikai támadás ér – például megzavarják a rendszereit vagy tömeges méretekben lopnak tőle ügyféladatokat -, jelenleg megbecsülni sem lehet, hogy mekkorák évente az effajta szándékos visszaélésekből eredő károk hazánkban – jelentette ki Antal Lajos. A cégek zárkózottsága egyfelől érthető, hiszen nem szívesen rontanák saját reputációjukat kínos vállalati hírekkel, ám egyben veszélyes gyakorlat is, hiszen szőnyeg alá söpör olyan problémákat, amelyek ettől még léteznek. Ezek az esetek számos vállalat ügyfelét érinthetik, elhallgatásuk pedig megakadályozza, hogy a ma még gyanútlan vállalatvezetők belássák: komoly kockázatoknak teszik ki saját vállalkozásukat, ha nem gondoskodnak a megfelelő (tanúsítványokon is túlmenő) informatikai biztonságról a társaságuknál.
 

Ahogyan a nyelvvizsgát igazoló papír sem jelent garanciát arra, hogy tulajdonosa minden helyzetben képes megfelelően használni az adott idegen nyelvet, igen sok, informatikai biztonsági tanúsítvánnyal rendelkező vállalatra igaz az, hogy a sebezhetőségek és kockázatok nagy részét a “papírok” megléte ellenére sem kezeli megfelelően. Változást a Deloitte álláspontja szerint csak az hozhatna, ha a vezetők sokkal tudatosabban kezelnék a cégüket fenyegető veszélyeket.

Antal Lajos, a Deloitte Zrt. Informatikai biztonság és adatvédelem üzletágának vezetője szerint az internetes bűnözés 2009-ben majdnem 600 százalékkal növekedett. Bár Magyarországról nincsenek megbízható adatok, a veszélyeztetettséget növeli az a tény, hogy sok hazai vállalkozás a költséges és időigényes munka miatt ma még mindig csupán jogszabályi kötelezés esetén hajt végre bármilyen információbiztonsági intézkedést. Törvényi kötelezettségek pedig egyelőre csak a hitel- és pénzintézetekre, illetve pénzügyi szervezetekre vonatkoznak, vélhetően ez is oka annak, hogy a banki szektort leszámítva ma még nagyon sok társaság nincs is tudatában annak, hogy a birtokában lévő üzleti adatok megszerzése közvetlen előnyhöz juttathat másokat – például versenytársakat -, továbbá mindez olyan jelentős üzleti veszélyeket rejt, amelyeket utólag a legtöbbször már lehetetlen kezelni.

Vizi Linda, a Deloitte Vállalati Kockázatkezelés osztályának szenior tanácsadója elmondta, az adatbiztonsági szabványok a pénzügyi szektortól eltekintve sajnos nem kötelezőek, másrészt sok esetben nem adnak valódi garanciát arra, hogy a társaság által kezelt vagy a működése során felmerülő adatok tökéletes biztonságban vannak. Sőt, a társaságok sok esetben egészen alapvető gyakorlati biztonsági teszteket sem képesek teljesíteni, mert nem kezelik a helyén ezeket a teszteket.

A megoldás Vizi szerint az, hogy a cégeknek tudomásul kellene venniük, hogy a megszerzett tanúsítványok a tökéletes módszertan ellenére sem garantálhatják a biztonságukat. Persze sok múlik a biztonsági audit alaposságán és összetettségén, azaz elsősorban a bevont tanácsadó szakmai felkészültségén. Ám nem elég a biztonsági standardok által diktált előírások mechanikus, soronkénti vizsgálata, a folyamatokat ezzel egyidejűleg átfogóan, egymással összefüggésben is célszerű vizsgálni ahhoz, hogy a teljes rendszer működéséről egységes, megbízható képet kapjunk. A szakember szerint nem szabad megvárni azt sem, amíg a cég valamilyen komolyabb anyagi vagy reputációs károkat okozó biztonsági incidens áldozatává válik – a későbbi problémák leginkább azzal védhetők ki, ha valamely új üzleti funkció vagy szolgáltatás fejlesztésébe már a tervezési fázisban bevonják a biztonsági szakembereket, és igyekeznek mindvégig partnerként kezelni őket. Célszerű a vállalaton belül is alkalmazni egy olyan személyt, aki képes a biztonság sérülésével járó kockázatokat idejében felismerni, és erről a megfelelő módon és időben értesíteni a menedzsmentet, de gyorsan és hatékonyan kezelni is képes az ilyen eseteket.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés