Connect with us

Hirdetés

technokrata

Óriás patch-csomagra virradt a nap

Dotkom

Óriás patch-csomagra virradt a nap

A Microsoft, az Adobe és az Oracle is egyszerre tette közzé javításait. Főhet a rendszergazdák és a hétköznapi felhasználók feje is – összesen közel 90(!) biztonsági rést tüntethetünk el rendszereinkből.

Minden hónap második keddjén szokásos patch-ciklusába illeszkedően a Microsoft ezúttal is elérhetővé tette biztonsági javításait, melyek java a Windows-okat érinti. Az összesen 11 patch közül ötöt minősített kritikusnak – ezek telepítését a lehető leghamarabb érdemes megejteni. Az operációs rendszert érintő javítások közötti áttekintést segíti az alábbi táblázat.

A frissítések elmaradásával azt kockáztatjuk, hogy egy távoli vagy a rendszerhez helyileg hozzáférő támadó képes lehet átvenni a teljes ellenőrzést a célpont PC felett, annak minden, nem kívánt következményével együtt. Az MS10-026 és MS10-027 jelölésű patch-ek esetében a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy hamarosan megszületnek a sérülékenységre alapuló támadások, állítja az IT-biztonsággal foglalkozó Security Research & Defense.

Két régóta ismert, figyelmet érdemlő sebezhetőségtől szabadítják meg rendszereinket a redmondi frissítések. Az egyik az általunk is többször említett VBScript sebezhetőség, míg a másik lyuk a Server Message Blockban (SMB) található. Az előbbi másfél hónapja ismert, az SMB hibájáról azonban már tavaly november óta tudunk. Emellett a Windows Media Services, a Microsoft Office Publisher, az Exchange, a Windows SMTP Service és az Office Visio hibáitól lehet megszabadulni az update-eléssel; illetve a vállalat saját biztonsági szoftvere, a Malicious Software Removal Tool is frissült (többek között már képes felismerni a Win32/Magania jelszótolvaj trójai programot).

Adobe és Oracle
Szintén a hét elejére időzítve jelent meg az Adobe biztonsági javítása, mely az Acrobat és a Reader alkalmazásokat hivatott védettebbé tenni az online támadásoktól illetve a szoftverösszeomlásoktól. A frissítések megoldást kínálnak cross-site scripting, memóriakezelési, fontkezelési, puffertúlcsordulásos és szolgáltatásmegtagadásra (denial of service) irányuló hibákra. A 8.2.1-es és 9.3.1-es Acrobat és Reader Windows-os, unixos és Mac-es változatait egyaránt érinti a javítás.

Csatlakozott az Oracle is a biztonsági frissítéseket elérhetővé tevők csapatához. Negyedévente esedékes patch-ciklusában ezúttal közel 50 sebezhetőséget iktat ki – csak a Sun Solaris-ban 16-ot -, melyek többnyire távolról való rendszerbehatolást tettek lehetővé. Az érintett alkalmazások közé tartozik az Oracle Database, az Oracle Fusion Middleware, az Oracle Collaboration Suite, az Oracle Applications Suite, a PeopleSoft and JDEdwards Suite és az Oracle Industry Applications.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés