Connect with us

Hirdetés

technokrata

Végleg leállt az EnergoSolar napelemgépgyártó

Dotkom

Végleg leállt az EnergoSolar napelemgépgyártó

Tulajdonosi döntéssel elindult az EnergoSolar Magyarország Kft. végelszámolása. A cég érdekeltségébe tartozó rétsági napelemgyártó üzem tavaly nyár óta szintén felszámolás alatt áll.

A tulajdonosok február végi döntésével végelszámolással megszűnik az EnergoSolar Magyarország Gépgyártó Kft. – tudta meg lapunk. Az EnergoSolar amorf szilícium technológiával készült napelemek gyártásához kínált komplett gyártási megoldásokat, gépsorokat, részt vett a gyárak megépítésében, a beüzemelésben és a gyártásban dolgozók oktatásában is. A 2004 decemberében alapított társaság egyik tulajdonosa a genfi székhelyű EnergoSolar Holding SA gyártási tevékenységét Magyarországon végezte, bérelt budapesti telephelyén.

A társaság a válság következtében kiszorult a piacról, 2008-tól megrendelései nagymértékben visszaestek, a 2006-os 7,69 milliárd forint feletti értékesítési árbevétele 2007-ben még hasonló nagyságrendet tett ki, azonban a 2008-as meredek csökkenést követően 2009-re gyakorlatilag elapadtak a bevételei – mondta lapunknak Schuszter János végelszámoló, az Exerem Gazdasági Szolgáltató Kft. munkatársa. Az EnergoSolar ellen nagy mennyiségű és összegű hitelezői igénybejelentés érkezett, többek közt az adóhatóságé, több száz millió forint összértékben – tette hozzá. Vagyona – a kinnlevőségeivel együtt – azonban ennek többszörösét teszi ki.

Az EnergoSolar mintegy száz munkatárssal rendelkezett, munkaviszonyukat csoportos létszámleépítéssel szüntették meg, minden követelésüket kifizették. Az egykori gárdából 70 főt az EnergoSolar gyártási jogait, licenceit és know-how-ját megvásárló, kínai tulajdonú Green Solar Kft. vett át, amely tovább bérli az EnergoSolar budapesti gyártóüzemét, folytatva a gyártási tevékenységet és átvéve a lízingszerződéseket. Az EnergoSolar elsősorban a távol-keleti és kínai piacokon értékesítette gépsorait, de rendelkezik korábbi szállításból eredő kintlevőséggel Bulgáriában is.

Az EnergoSolar és a – Malajzia offshore pénzügyi központjának számító Labuan szigeti központtal rendelkező – Tozai Trading Corporation résztulajdonában lévő rétsági Heliogrid Magyarország Napelemgyártó Kft. tavaly június óta áll felszámolás alatt (Napi, 2009. július 16.). Az utóbbi társaság az EnergoSolar egyik tulajdonosa is. A Heliogrid üzemének 16,5 milliárd forintos beruházását 2007 márciusában jelentette be Kóka János akkori gazdasági miniszter, a gyár 800 új munkahely létrehozását tervezte. Balázs Miklós, a Heliogrid felszámolója korábban közölte: az üzem csak részben készült el, mivel a tervezett négy gyártósorból csak egyet telepítettek a felszámolás megkezdéséig. A Nógrád megyei napelemgyár tíz hitelezőnek 122 millió forinttal tartozik, a technológiát és a berendezést lízingelték, azok nincsenek a cég tulajdonában, az ingatlant pedig bérelték. Maczinkó István, a Heliogrid igazgatója 2007 márciusában, a beruházás bejelentésekor arról számolt be, hogy a fejlesztést 60 százalékban magyar, 40 százalékban svájci és amerikai befektetők finanszírozzák. Vékony rétegű technológia alkalmazására akartak berendezkedni, úgy tervezték, hogy 2008-tól évi 500 ezer négyzetméternyi napelemet gyártanak. A beruházás megtérülési idejét öt évre tették, a megvalósulás után évi 20-25 milliárd forint árbevételt terveztek.



Szólj hozzá!

További Dotkom

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés