Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ne legyen mindenható a rendszergazda!

Laptop

Ne legyen mindenható a rendszergazda!

Könnyen felügyelhetővé tehető a Linux és Unix rendszerek rendszergazdai tevékenysége.

Rendhagyó sajtótájékoztatón mutatta be a Novell root-jelszó kezelő felügyeleti megoldását, a Privileged User Managert. Mivel (nagy)vállalati környezetben számos rendszergazda férhet hozzá egy-egy hálózathoz, gyakran nincsen felelőse egy tévedésnek – azaz a rendszergazdák „láthatatlanná” válnak. Ezt akarta érzékeltetni a vállalat a Láthatatlan kiállításra tervezett körsétával, ahol a látó emberek megtapasztalhatják, milyen érzés vakon élni a mindennapi életet.

Visszatérve a Novell fejlesztéséhez: a vállalat a root-jelszó kezelés problémájára kívánt megoldást adni a Privileged User Manager segítségével, mely révén a rendszergazdák saját felhasználói azonosítójukkal végezhetik el feladataikat, és szükségtelenné válik a root szintű hozzáférés kiadása. A megoldás a vezetők számára gyors és egyszerű módszert kínál a rendszergazdák tevékenyégének ellenőrzésére.

„Korábban jelentős fejtörést okozott a vállalatoknak az, hogy Linux és Unix rendszerekben több munkatársnak is ismernie kellett az adminisztrátori jelszót, és így nem lehetett meghatározni, hogy mikor ki dolgozott a rendszerben, hiba esetén nem tudták megállapítani, ki a felelős. [..] A Novell root-jelszó felügyeleti megoldása minden szempontból központilag kezelhető megoldást kínál, beleértve a telepítést, a kiépítést, a biztonsági házirendeket és a billentyűleütések naplózását.” – mondta Hargitai Zsolt, a Novell Magyarország üzletfejlesztési vezetője. Hargitai azt is elárulta, hogy kétféle (elő)fizetési konstrukcióban kínálják az egyébként zárt forrású terméket. Az ügyfelek választhatnak havi előfizetés és örökre szóló vásárlás között.

A Novell Privileged User Manager a legtöbb Linux/Unix rendszerrel kompatibilis, például a SUSE Linux Enterprise, a Red Hat Enterprise Linux, a Solaris, az AIX és a HP-UX rendszerekkel.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés