Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jönnek a hatmagos processzorok

Laptop

Jönnek a hatmagos processzorok

Az Intel bővíti otthoni PC-kbe kínált CPU-i táborát.

Habár hivatalos közleménnyel nem rukkolt elő (még) a chipgyártó gigász, egy apró momentum mégis elárulta, mire készül. A németországbeli Alternate számítástechnikai kereskedés a napokban felvette kínálatába a Gulftown kódnevű Intel lapkát. A vélhetően Core i7-980X Extre Edition modell azért érdemel külön figyelmet, mert ezzel kezdődhet meg a hatmagos processzorok korszaka.

Ismeretes, hogy a központi vezérlőegységek magjai a kettes számrendszernek megfelelően skálázódnak: az egymagos példányok után jöttek a két- és a négymagos változatok, illetve szerverfronton a nyolcmagos processzorok. Ettől először az AMD tért el, amikor előrukkolt a három magot tartalmazó szilíciumlapkákkal. Ez tulajdonképpen egy gazdasági lépés volt az Intel riválisától: azon négymagosokat kezdte értékesíteni ilyen módon, amelyekben egy mag hibásan vagy sehogy sem működött. Csak letiltotta a hibás feldolgozóegységet, és voila – máris megfelelően üzemelő termék kerülhet a piacra, ahelyett, hogy a kukában végezné. Teljesítményben pedig valahol a két- és a négymagos CPU-k közé sikerült belőni ezeket a lapkákat.

De térjünk vissza az új Core i7-esre! Az 1100 euróra belőtt ár jót ígér (már annak, aki meg tudja fizetni); a processzor nem hétköznapi PC-kbe terveztetett. Hyperthreading-képes példánnyal állunk szemben, ami így egyszerre akár tizenkét utasításszállal is megbirkózik. Órajele 3,33 GHz, gyorsítótára pedig 12 MB-nyi egyesített L3 cache. Ezt magonként 64 KB-nyi első és 256 KB-nyi másodszintű cache egészíti ki. Háromcsatornás DDR3 memóriavezérlő teszi teljessé a képet, alkalmazásba vételét pedig megkönnyíti, hogy a vállalat LGA 1366 tokozással látta el.

Amit viszont nem lehet tudni a 32 nanométeres gyártási eljárás ellenére 130 W-os TDP-jű chipről, hogy pontosan mikor is válik elérhetővé. Az Alternate jelenleg csupán előrendelést vesz fel az egzotikumra, szállítási határidővel nem tud szolgálni. És lehet, hogy soha nem is fog: az Intel megbüntetheti a renitenskedő kereskedéseket, és eladási moratóriumot vezethet be velük kapcsolatban.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés