Connect with us

Hirdetés

technokrata

Továbbfejlesztett filmszerkesztés: Final Cut Studio 2

Laptop

Továbbfejlesztett filmszerkesztés: Final Cut Studio 2

Akár HD-s minőség, 5.1-es hangzás is elérhető, egyszerű felületen keresztül.

Az Apple a NAB szakkiállítás és konferencia alkalmából bemutatta az új Final Cut Studio 2 programcsomagot, kifejezetten a filmvágók számára készített kreatív eszközének legújabb frissítését. Ennek középpontjában az Apple videoszerkesző szoftverének legújabb változata, a Final Cut Pro 6 áll, mely az új Open Format idővonalon lehetővé teszi a legkülönfélébb formátumú és felbontású videó anyagok átkódolás nélküli, közvetlen, együttes kezelését. Az Apple új, teljes felbontású ProRes 422 videó kódolási rendszere teljes értékű, 10-bites, 4:2:2 utómunkát tesz lehetővé, HD minőségben, az SD-megoldásokra jellemző állományméretek mellett; így akár SAN rendszereken is használható, vagy egy MacBook Pro számítógépről, akár távoli helyszínekről is.

Más cégek mellett a Panasonic, a Sony és a RED is támogatja a ProRes 422 formátumot, kameráik következő generációiban. A Final Cut Pro 6 tartalmaz egy SmoothCam eszközt is, melynek segítségével a kameramozgás egyenetlenségei képelemző algoritmusok útján utólag is javíthatók. A Motion szoftverrel való mély integráció lehetővé teszi Motion sablonok és szövegmezők közvetlen alkalmazását a Final Cut Pro 6 programon belül is.

Az új Final Cut Studio 2 programcsomagban mutatkozik be a Color szoftver, mely logikus rendbe szerkesztett eszközöket kínál a videoanyagok színkezelésére, színhűségének biztosítására több formátumon és vetítési technológián keresztül, valamint a digitális utómunka számtalan egyéb munkafázisához. Az elsődleges eszközök között szerepel például a gamma-görbe, az RGB-értékek, a luminencia finomhangolása teljes jelenetekre vagy akár egész projektekre; míg a másodlagos eszközök mindezt izolált képelemek vagy színtartományok esetén is lehetővé teszik. A professzionális szkópok a színtelítettség és luminencia szabályozását biztosítják hullámformák, hisztogramok vagy akár 3D megjelenítési formák segítségével is. A Color több mint 20 előre definiált tipikus színvilág-mintát tartalmaz, melyek egyéni igényekre is szabhatók; valamint teljes körű 32-bites, 4:4:4 munkafolyamat-kezelést is biztosít a Final Cut Pro 6 szoftverrel integrálódva.

A Motion 3, az Apple animációs szoftverének legújabb változata is megtalálható az új Final Cut Studio 2 programcsomagban; mely most új, 3D eszközökkel egészült ki, térbe kiterjesztve a mozgás lehetőségét. Az új kamera viselkedésmódok és mozgások új térbeli látványelemek létrehozását teszik lehetővé, drag&drop módon. Az új vektor-alapú szerkesztő eszközök lehetővé teszik a szerkesztők számára tetszőleges színek és képelemek ecsetként való felhasználását. Az egyszerű, de pontos nyomkövető eszközök bármely animált komponens mozgását másik képelemhez képesek igazítani. Az új időzítő eszközök segítségével könnyedén áthelyezhetők a mozgások új kulcskockák beillesztése nélkül, az audioeszközök pedig lehetővé teszik az animált képelemek mozgásának szinkronizálását a zenei háttér ritmusához, hangulatához. A Motion 3 egyebek között több mint 1500 szabadon felhasználható, professzionális minőségű, új sablont és animációs mintát is tartalmaz.

Az új Final Cut Studio 2 programcsomagban az Apple hangszerkesztő szoftverének legújabb változata, a Soundtrack Pro 2 is megtalálható, mely új többsávos szerkesztési és felvételi szolgáltatásokat biztosít az audió utómunkát segítő, egyszerű felhasználói felületen keresztül. Az új eszközök egyebek között a hang és kép elemek tökéletes illesztését is segítik. A felvételek legjobb sávjainak gyors keverését és illesztését szintén új eszközök segítik; a program pedig teljes körűen támogatja a hagyományos sztereó és az 5.1 hangcsatornák kezelését, akár egyetlen projekten belül is. A szerkesztők eközben akár több mint 5000 szabadon felhasználható, professzionális minőségű, új hangminta és hatás közül választhatnak a hangulat aláfestéséhez.

A Compressor 3, az Apple kódoló és tömörítő szoftverének legújabb változata új felhasználói felületet kapott, és még szorosabban integrálva lett a Final Cut Studio 2 programcsomag elemei által alkotott munkafolyamatba. A Compressor 3 az ipari szabványként elfogadott MPEG-2 és H.264 formátumokat is támogatja, valamint az Apple hagyományos drag&drop egyszerűségét biztosítja az anyagok gyors és optimális tömörítésére, publikálására a weben, iPod vagy Apple TV formátumokban, DVD-n vagy akár mobiltelefonok képernyőjén is. Az előfeldolgozás során beillesztett dinamikus szűrők már kezelik az időkódok átfedését is, a kép és hang áttűnését, valamint a Motion programmal létrehozott animált vízjeleket is.

Az Apple az új Final Cut Studio 2 programcsomag mellett ma bemutatta a Final Cut Server szoftvert is, mely tökéletesen integrált médiakezelési és katalogizálási szolgáltatásokat kínál az utómunkát végző professzionális munkacsoportok számára.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés