Connect with us

Hirdetés

technokrata

Beismerő vallomás az Nvidiától

Laptop

Beismerő vallomás az Nvidiától

„Elszámítottuk magunkat.”

A chipgyártó vállalat egyik, grafikus processzorokat és chipkészleteket fejlesztő designercsapatának vezetője nemrég hivatalosan is beismerte: alábecsülték a Windows Vista alá fejlesztendő driverekhez szükséges erőforrásokat. Jó hír, hogy – az Nvidia emberének állítása szerint – nemsokára most már valóban orvosolni fogják a problémát, az új operációs rendszer felhasználóinak nagy örömére.

Mi is történt tulajdonképpen? Az Nvidia szinte a Windows Vista tavaly ősz végi startjával egy időben jelentette meg legújabb, DirectX 10-es csúcskártyáit, és biztosított új Forceware meghajtóprogramokat az új környezet számára. Ezek azonban igen csúfos eredményekkel szolgáltak: instabilak voltak, gyenge teljesítményt mutattak fel, és néha még érdekes jelenségeket is produkáltak a felhasználó képernyőjén. Ez aztán nagy felhasználói felzúdulást váltott ki, még egy olyan oldal is elindult, amely az Nvidiát beperelni vágyó internetezőket igyekezett összefogni. Ez később (márciusban) ismeretlen okokból megszűnt.

Időközben a cég csak hímezett-hámozott, egyre-másra ígérte be az új drivereket, ám az a kevés megjelenés, ami végül bekövetkezett, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Ugyan stabilabbá vált a Forceware meghajtóprogram Vista alatt, de a cikk írójának saját tapasztalata, hogy erősebb processzorral és kétszer annyi memóriával is gyengébben muzsikál a számítógép, egy operációs rendszer váltás után.

Még egy kis türelmet
Közel két hónap telt el az utolsó, WHQL-minősítéssel rendelkező, vistás driver (letöltés itt) megjelenése után. Keita Iada, a vállalat tartalomfejlesztésért felelős részlegének vezetője nemrég egy interjúban a következőképp nyilatkozott: „Felpörgetjük Vista drivereink megjelenésének gyakoriságát. A felhasználók valószínűleg meg fogják érteni, hogy miért tettünk számos béta drivert elérhetővé weboldalunkon, mivel így folyamatosan bővíteni tudjuk a fejlesztést. Úgy hisszük, már csak nagyon rövid idő kérdése, hogy a problémák nagy többségét, ha nem az összeset megoldjuk. Más projekten dolgozó fejlesztőcsapataink egy részét mobilizáltuk, hogy így biztosítsuk: a driverek a lehető leggyorsabban javításra kerülnek. Nem adhatok pontos időpontot, de nagyon közel van [a megjelenés].” – mondta Iada.

Nézzünk kicsit a kulisszák mögé! Nem is az a fontos a fenti nyilatkozatban, ami elhangzott, hanem az, aki mondta. Az Nvidia ugyanis fontosnak tartotta a tartalomfejlesztést, fontosabbnak, mint a DirectX 10-es driverek megalkotását. Ez utóbbihoz szükséges erőforrásokat ugyanis alábecsülte a cég, vagyis nem csoportosított megfelelő mennyiségű programozót a projektre. A DirectX 9-es és 10-es driverek teljesen különböznek (a Microsoft változtatásai miatt), vagyis gyakorlatilag újra kellett írniuk az Nvidia mérnökeinek a meghajtóprogramot. Ehhez jönnek még az egy- és a kétkártyás SLI megoldások jelentette fejlesztési komplikációk, szóval a kép jóval bonyolultabb annál, mint amilyennek elsőre látszik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés