Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kéklézer a notebookokban

Laptop

Kéklézer a notebookokban

Ott a legvékonyabb, ahol kell. És írni is tud.

A Panasonic-nál a két ünnep között sem állt meg az élet: a következő generációs DVD-s szabványok közül a Blu-ray mellett elkötelezett vállalat bejelentette, hogy létrehozta a világ legkisebb ilyen meghajtóját, melyet kifejezetten a vékony és könnyű laptopok számára alkotott meg. Még 10 milliméter magas sincsen a hardvereszköz, mely a CD-k, DVD-k és BD-k olvasásával egyaránt megbirkózik. Emellett írni is tudja ezeket a korongokat – a Blu-ray szabványok közül a BD-R, BD-RE, BD-R DL és BD-RE DL típusokról nem csak az adatokat tudja leolvasni, hanem adatot is képes rájuk égetni.

Egyelőre még nincsen sorozatgyártásban a drive, de a Panasonic már leszállította az első mintapéldányokat (hivatalos debütálás a jövő heti CES 2008-on). Ezekre jellemző, hogy úgy alakították ki a designt, hogy az mind a CD, mind a DVD, mind a DB által igényelt lézereknek megfelelő legyen. Két lencsés felépítésű, illetve rendelkezik gömbi hiba kompenzációs mechanizmussal, így biztosítva a nagy sebességű, mégis megbízható írási funkciót.

Jelenleg az olcsóbb, ám valamivel kisebb kapacitást kínáló HD DVD, mint a Blu-ray legfőbb riválisa, el van maradva ezen a téren. A „legalacsonyabb” HD DVD meghajtó 12,7 milliméteres, ami elsőre nem tűnik vészesen nagy különbségnek, de a vékony és könnyű laptopoknál minden milliméter számíthat. Kérdés ugyanakkor, hogy van-e értelme a Panasonic meghajtójának: a megcélzott notebook szegmens modelljeiben kizárólag csak integrált grafikus vezérlők találhatók, amik jellemzően nem támogatják a nagyfelbontású videotartalmak gyorsítását – vagyis a BD filmek lejátszása akadozhat. Ha mégis megbirkózna vele a masina, mert modern, kétmagos CPU-t kapott, akkor pedig a túl hamar lemerülő akkumulátor okozhat gondot. Arról nem is beszélve, hogy a szegmensben egyetlen LCD sem rendelkezik a full-HD, azaz az 1920×1080 pixeles felbontás natív megjelenítésének képességével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés